latinica  ћирилица
09/04/2021 |  12:34 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Од понедјељка сви основци у школским клупама (ВИДЕО)

Републички штаб за ванредне ситуацији донио је данас одлуку да се од понедјељка ученици основних школа од шестог до деветог разреда врате у школске клупе.
Ученици (фото: banjaluka.rs.ba / Александар Чавић) -
Ученици (фото: banjaluka.rs.ba / Александар Чавић)

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић је, након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, рекао да ће ученици средње школе и студенти и даље пратити наставу на даљину.

Зељковић је навео да је новим мјерама дозвољен рад музеја и галерија, али не и биоскопа и позоришта, чији је рад и даље забрањен.

Зељковић је рекао на конференцији за новинаре да се дозвољавају тренинзи аматерских спортских организација и спортиста, али максимално до 30 лица, док такмичења аматерских спортских организација и даље нису дозвољена.

- Професионалне такмичарске активности су и даље дозвољене - додао је Зељковић.

Зељковић је рекао да је одлучено да се међуградски друмски саобраћај организује тако да је максимални број лица која се превозе ограничен бројем регистрованих сједећих мјеста у возилима.

- У градском и приградском саобраћају максималан број лица које се превозе мора бити до 50 одсто када је ријеч о регистрованим сједећим и стајаћим мјестима у возилима - рекао је Зељковић.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, Зељковић је рекао да је тренутно период одређене стабилизације, што буди одређену наду да ће Српска наредне седмице имати стабилан број позитивних лица на вирус корона, на дневном нивоу.

- Када упоредимо проценте заражених од протекле седмице видимо да имамо благи пад броја позитивних на дневном нивоу. И број хоспитализованих полако улази у једну раван, што смо очекивали. Очекујемо у наредном периоду мало бољу епидемиолошку ситуацију него раније и да стабилизација заузме мало јачи ток - нагласио је Зељковић.

Он је рекао да је од почетка новог таласа вируса видно повећан број хоспитализација, као и да током ове седмице, нажалост, расте број преминулих.

- Када све то узмемо у обзир, можемо рећи да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље изузетно неповољна - додао је Зељковић.

Поновио је да ће процес вакцинације, поготово старијих од 65 година, ићи брже и лакше ако се стабилизује епидемиолошка ситуација и "растерети" здравствени сектор.

- Посебно је битно да се вакцинише популација старија од 65 година и изузетно смо задовољни њиховим одзивом на вакцинацију - рекао је Зељковић.

Он је истакао да свако ко је вакцинисан барем једном дозом има блажу клиничку слику, уколико се зарази.

Зељковић је указао да је и даље на сваком мјесту важно поштовати епидемиолошке мјере, посебно приликом чекања вакцинације.

Зељковић је рекао да се у свијету око један одсто људи, који су били инфицирани, поново зарази, али да се може очекивати повећање тих процената с обзиром на циркулисање нових сојева вируса кроз популацију.

- Један број тих људи развије блажу клиничку слику, али неки чак развију и тежу од оне коју су имали први пут. Зато је циљ да се људи заштите кроз вакцинацију - навео је Зељковић.

Он је рекао да једино вакцина пружа континуитет антитијела у организму, односно заштите од вируса.

- Ако сте преболовали вирус, а протекло је више од мјесец данас од задњих симптома, немате проблема да се вакцинишете - поручио је Зељковић.