latinica  ћирилица
09/04/2021 |  12:45 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Раковић: Срби се и данас морају чувати "тековина" монструозне НДХ

Историчар Александар Раковић изјавио је да је Независна држава Хрватска био најмонструознији противник са којим се српски народ икада суочио и чијих се "тековина" мора чувати и данас.
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Поводом осам деценија од оснивања НДХ, Раковић је рекао да треба стално ширити свијест о опасности повампирења идеја НДХ.

- Та свијест о опасности је животно битна за Србе који се налазе западно од Дрине, па и за Црну Гору - каже Раковић.

Осим тога, истиче Раковић, врло је важно да Срби као јединствена и недјељива цјелина, као нација, морају да се штите заједно на свим просторима.

- Апсолутна је илузија да, ако се нешто деси нашим сународницима у Српској и Црној Гори, неће и Србија доћи једног дана на ред - рекао је Раковић.

Говорећи о НДХ, Раковић истиче да ништа тако монструозно и бизарно није постајало, а при томе спојено са римокатоличком клерикалном идеологијом.

- Таква машинерија смрти и бруталности, каква је била та држава за Србе, Јевреје и Роме, није виђена. Она је надмашила чак и нацистичку бруталност према Јеврејима и другима. Чак су и нацистички савезници видјели НДХ као нешто још монструозније од оног што се дешавало у њемачким концентрационим логорима - рекао је Раковић.

Он је указао да Хрвати доживљавају НДХ као врхунац своје државотворне идеје и да то није само производ њихових ставова из прошлог, него и из садашњег времена јер постоје многе "тековине" НДХ које они данас легализују.

- Рецимо, међу "тековинама" НДХ је и поздрав "За дом спремни!", име валуте и много тога - рекао је Раковић.

Он је истакао да постоји јасна спона између садашње Хрватске и НДХ, не у Уставу, али по свим "тековинама" које данас заговара већина хрватског друштва или она најгласнија.

Раковић каже да се о НДХ зна све што је суштински битно, да може да се реконструише њена монструозна историја, али да се зарад државног јединства Југославије о томе није довољно говорило и није ширена свијест о повампирењу те идеологије.

- Вјероватно актери тог времена нису ни сањали да ће се усташе поново вратити на главну сцену хрватског друштва, а то се догодило деведесетих година и Срби су доживели исту судбину какву су доживјели у Другом свјетском рату - рекао је Раковић.

Он истиле да сада више нема нико права да ћути о томе, као и о повампирењу идеја НДХ.

- Режим Мила Ђукановића у Црној Гори био је на прагу да повампири те идеје какве је имала НДХ, али су спријечени, тако да треба стално ширити свијест о опасности - рекао је Раковић.

Фашистичка и квислиншка НДХ основана је 10. априла 1941. године на дјелу окупиране Краљевине Југославије и уз помоћ Хитлерове Њемачке под вођством усташког режима постојала до 1945. године.

НДХ, на чијем челу је био поглавник Анте Павелић, у историји је остала забиљежена по звјерствима и геноциду које су припадници режима чинили над Србима, Јеврејима, Ромима, као и Хрватима неистомишљеницима, претежно комунистима.

Симбол страдања у НДХ био је концентрациони логор Јасеновац, али су по свирепости позната и многа друга стратишта - Стара Градишка, Сајмиште, логори Слана и Метајна на Пагу, Ђаково, Госпић, Јадовно, Цапраг, Лепоглава, Даница, Керестинец, Крушчица, Лобор, Тења, Јастребарско, Вила Лубурић, Доња Градина, те Дјечији логор у Ливну.

Програм НДХ, који је формулисао Миле Будак, био је да се очисти Хрватска од Срба "убијањем једне трећине, протјеривањем друге трећине и прекрштавањем преостале трећине".