latinica  ћирилица
09/04/2021 |  13:28 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Зељковић: Вакцина Астра Зенека је сигурна (ВИДЕО)

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас да је вакцина Астра Зенека безбједна и сигурна, те да је прошла контролу Европске агенције за лијекове, земље произвођача, али и многих околних земаља које је већ користе.

- Вакцина има све потребне дозволе и контролне налазе лабораторије Агенције за лијекове БиХ и тиме је њена употреба сасвим безбједна - рекао је Зељковић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Дом здравља Бањалука, који данас вакцинише грађане старије од 65 година "астра зенеком" без заказивања термина, желио је управо да покаже да су све особе које приме ову вакцину безбједне.

Зељковић је навео да реакција организма зависи од особе до особе, али да је тако са сваком вакцином, без обзира на то да ли је ријеч о вакцини против вируса корона или било које друге заразне болести.

- Морамо бити свјесни чињенице да је у овом тренутку највећа корист управо заштита особе од могућности развијања теже клиничке слике - поручио је Зељковић.

Он је напоменуо да су поједине земље увеле препоруку да се млађи од 60 година не вакцинишу овом вакцином због одређених нежељених дејстава која су се јавила.

- Међутим, Европска агенција за лијекове и Свјетска здравствена организација ће заузети званичан став у вези са тим кроз одговарајуће анализе. Оно што ме посебно радује је што информација о појави нежељених дејстава врло брзо долази до Европске агенције за лијекове и других свјетских агенција, да се она обрађује и анализира, те да се достављају информације јавности - рекао је Зељковић.