latinica  ћирилица
09/04/2021 |  15:55 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Лончар: Србија ће снабдјети вакцинама и сусједне земље

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас у Сарајеву да ће његова земља производити довољно вакцина да може подмирити и потребе сусједних земаља.
Златибор Лончар (фото: Танјуг / Марко Ђоковић) -
Златибор Лончар (фото: Танјуг / Марко Ђоковић)

- Својим домаћинима сам обећао да ћемо оно што ми будемо производили бити сасвим довољно за тржиште Србије, али имаћемо довољно и за земље у окружењу, наше комшије и пријатеље, што ће бити наш приоритет - рекао је Лончар.

Он је на сарајевском аеродрому рекао да БиХ слободно може да рачуна на то да ће имати приоритет и да ће добити оне количине које ће јој бити неопходне.

- Ми се надамо у наредним недјељама или мјесецима да ћемо имати прве дозе вакцина из Торлака. Све земље из региона су се јавиле - рекао је Лончар и додао да је у цијелом свијету борба за вакцинама већа него за било чим другим.

Он каже да Србија, ипак, не жели да дође у ситуацију да некоме нешто обећа, а да не може да испуни "као што су неки рачунали да ће добити неке дозе, а нису их добили".

- Ми желимо да се 100 одсто увјеримо да су довољни наши капацитети. Радићемо у три смјене 24 часа и када потврдимо да је то оно што можемо да произведемо, ми ћемо правити листе колико коме можемо продати - рекао је Лончар.

На сарајевски аеродром данас слетио је авион са првим дијелом од 10.000 доза вакцине Астра Зенека које је Србија донирала Кантону Сарајево.