latinica  ћирилица
09/04/2021 |  16:12 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

У Требињу настава и сљедеће седмице онлајн

Градски Штаб за ванредне ситуације одлучио је да се у требињским школама настава и током сљедеће седмице организује онлајн, односно на даљину, речено је новинарима након данашње сједнице.
Онлајн настава - Фото: илустрација
Онлајн наставаФото: илустрација

Епидемиолог Дома здравља Требиње Јелена Дурић рекла је да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, те да је од почетка тестирања у Требињу регистровано 2.713 заражених вирусом корона.

- У овој седмици је до сада 89 нових случајева заразе, с тим што имамо 90 узорака који су јутрос отишли на анализу и очекујемо и ту око 50 одсто позитивних - рекла је Дурићева.

Она је навела да су током прошле седмице 173 новообољеле особе, а у седмици прије тога 197, те да је извјестан пад нових случајева.

- Сматрали смо да је неопходно да школе остану онлајн током наредне седмице - истакла је Дурићева.

Директор требињске Болнице Недељко Ламбета рекао је да је данас ситуација мало повољнија, те да је на болничком лијечењу 99 пацијената обољелих од вируса корона, а 64 пацијента су на кисеоничкој терапији, док их је седам на респираторима.

Он је додао да је Дневна болница много олакшала, те да имају сву неопходну опрему.

Директор Основне школе "Јован Јовановић Змај" Дарко Јегдић рекао је да одлука о организовању наставе онлајн важи за наредну седмицу, те изразио наду да ће се епидемиолошка ситуација побољшати и да ће се стећи услови да се ученици врате у школске клупе.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да услуге Дневне болнице користи око 20 особа дневно, те додао да је највећи проблем медицински кадар који је уморан и заузет на тренутним пословима,али да је неопходно да пацијенти имају што квалитетнију услугу.

Ћурић је поручио да ће свим субјектима који буду поштовали епидемиолошке мјере, без обзира на одлуке Републичког штаба, на локалном нивоу бити дозвољен рад, а уколико их не буду поштовали они ће бити затворени.

Градоначелник Требиња је додао да су за дјецу до 18 година забрањени тренинзи и такмичења, а кад је ријеч о раду фитнес-центара биће рестриктивније контролисано поштовање епидемиолошких мјера.