latinica  ћирилица
09/04/2021 |  20:21 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Додик: Позитивни економски показатељи, могућ раст плата (ВИДЕО)

Свима који су најављивали крах, Република Српска је одговорила позитивним економским показатељима и стабилним кретањима, чак и у вријеме пандемије, изјавио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је у емисији Актуелно наше телевизије, изнио и економске показатеље за први период ове године и најавио могуће повећање плата медицинарима, радницима у просвјети и полицији.

Раст директних пореза и доприноса у структури јавних прихода од 14 одсто, благи пад индиректних пореза, раст просјечне плате, пензија и инвалиднине за три одсто, индустријске производње, али и рекордна покривеност увоза извозом показатељи су који, према Милораду Додику, значе сигурност за сваког човјека. Каже да се у Српској, захваљујући таквим показатељима, размишља о повећању плата медицинским радницима, просвјетарима и полицајцима.

- Република Српска је показала свима онима који су најављивали крах, да се није зауставила и да иде узлазном линијамом. Треба рећи и то, а сви економисти знају, да је најтежи период и најлошији су показатељи у првом тромјесјечју, а ми овдје имамо оптимистичан раст. Гледамо, рачунамо, прерачунавамо и тражимо начин да се здравственим радницима повећају плате, односно дају одређене накнаде. То ће, наравно ићи и према полицији и просвјети и вјерујем да ћемо, по неким нашим очекивањима за мјесец или два, моћи изаћи са јасном рачуницом - каже Додик.

Чињеница је, каже Додик, да се у Српској биљежи дефлација и да она није добра, али да показује да није било основа за поскупљења животних намирница.

Додик је у емисији Актуелно изнио и упоредне податке према којима је Српска са падом БДП-а од 2,8 одсто, у региону, одмах након Србије која биљежи минус од 0,9 одсто.

- Сви други биљеже већи пад. Црна Гора 13 одсто, Федерација БиХ 3,6, БиХ у цјелини 4,2, ту је и Брчко дистрикт... Словенија је имала пад од 5,5, Сјеверна Македонија од 45, а Хрватска 8,1 одсто - навео је Додик.

За наредни период, каже, важно је одржати инвестиције. Овог прољећа, најављује, треба да крену припремни радови на изградњи Хидроелектране Бук Бијела, вриједне 50 милиона КМ, а очекује се и наставак изградње ауто-путева.

Република Српска је, истиче Додик, све вријеме управљала одговорно кризом коју је изазвала пандемија. Ових дана, најављује, требало би да стигну нове количине руских вакцина. Да само Српска у БиХ може да функционише, каже српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, показала је и пандемија.

У том контексту, истиче, као одраз ситуације у којој БиХ не функционише и у којој се Федерација налази у замрзнутом конфликту представника Бошњака и Хрвата, треба гледати на изјаву Делегата клуба Бошњака у Дому народа Дениса Бећировића који је позвао на његово хапшење.

- Потпуно сам увјерен да БиХ нема никакву шансу као земља, да је заробљена и подијељена, и то не зависи од Милорада Додика, то је увијек било тако. Република Српска је сво вријеме трпила, с једне стране тиме што су нам стално наметали рјешења, с друге стране што није имала пун капацитет свог економског замаха - каже Додик.

Додик је позвао на окупљање око циља о примарној заштити Републике Српске и њеног статуса, као и рада на условима за њено јачање. Кратко се осврнуо и на политичку ситуацију у Бањалуци, која се усложнила због одгађања усвајања буџета. Скупштинска већина која тражи усвајање неколико амандмана, каже, има његову подршку.

- Ако не можете да издржите чишћење града, господине, обратите се Влади, нико неће дозволити да град који је репрезент за Србе у Републици Српској шаље негативне поруке. Усвојићемо буџет на првој наредној сједници, једино ако га градоначелник не повуче из својих калкулација. Наравно да су припремљени амандмани у фукнцији да се помогну људи овдје - истиче Додик.

Додик је истакао да очекује да буџет Бањалуке буде усвојен на наредној сједници Скупштине града. Подсјетимо, сједница је заказана за сриједу, 14. април.