latinica  ћирилица
10/04/2021 |  09:29 ⇒ 09:51 | Аутор: СРНА

Нови нереди на улицама Белфаста

Полиција је растјерала демонстранте воденим топовима у главном граду Сјеверне Ирске Белфасту, гдје је гомила одговорила бацањем пиротехнике и камења на полицајце.

Полицијска служба Сјеверне Ирске одбацила је учешће Савјета лојалних заједница, кровне групе која представља лојалистичке паравојне формације, у изазивању актуелних масовних протеста у земљи.

Полиција је саопштила да је њихова "укупна процјена да насиље које се догодило током посљедњих неколико ноћи није организовала група ЛЦЦ, нити неко у њено име".

ЛЦЦ је потврдио да "ниједна од њихових повезаних група није директно или индиректно умијешана у насиље које потреса Сјеверну Ирску и Белфаст посљедњих дана".

С друге стране, ЛЦЦ је указао на велики колективни неуспјех друштва да разумије њихову фрустрацију због Брегзита и других горућих питања, укључујући она у вези са граничним протоколом, о којима би група требало поново да преговара.

Већ седам ноћи узастопно трају протести у Сјеверној Ирској, укључујући и главни град Белфаст, гдје је полиција у више наврата користила водене топове да растјера демонстранте док су изгредници гађали полицију запаљивим бомбама и камењем.

Насиље је забиљежено и у Лондондерију и Вотерсајду.

Немири су започели крајем прошле недеље, када је на десетине сјеверноирских полицајаца повријеђено након што су се лојалисти сукобили са органима реда због све већег незадовољства аранжманима након Брегзита и одлуке да не казне политичаре главне опозиционе странке "Шин фејн" након што су прекршили мјере рестрикције уведене због пандемије вируса корона.

Насиље је подстакнуто забринутошћу коју многи људи дијеле око Сјеверноирског протокола, што је дио договора о Брегзиту између Лондона и Брисела, с обзиром на то да различита роба тренутно захтијева додатне контроле и сертификате за испоруку у Сјеверну Ирску из других дијелова Велике Британије, подсјећа "Спутњик".