latinica  ћирилица
10/04/2021 |  11:27 ⇒ 11:45 | Аутор: Jutarnji list

Хрватска ће суфинансирати ковид-тестове за туристе

Хрватска од средине априла креће у велику акцију спасавања туристичке сезоне, јер ће тада почети с вакцинисањем туристичких радника, а држава ће свим туристима суфинансирати и брзе антигенске тестове, пише у суботу Јутарњи лист.
Лабораторија - испитивање (Фото: Shutterstock) -
Лабораторија - испитивање (Фото: Shutterstock)

Хрватски завод за јавно здравство почетком идуће седмице добиће пописе особа из туристичког сектора који се желе вакцинисати, а ријеч је о око 70.000 не само стално запослених, него и сезонаца који су у директном контакту с туристима, попут рецепционера у хотелима, маринама и камповима, куварима и конобарима, радницима у туристичким агенцијама.

Министарство туризма податке је добило од удружења и установа у ресору, гдје је њих чак 70 одсто изразило жељу за вакцинисањем.

Вакцинација би требала почети у четвртак, а масовни пунктови у већим градовима биће организовани у спортским дворанама, могућа је и вакцинација у великим хотелским кућама. Вакцинацију ће проводити жупанијски заводи за јавно здравство, а намјера је да се туристички радници, међу осталим, вакцинишу и сa Johnson and Johnson вакцином које се даје у једној дози, све како би сви били вакцинисани до почетка сезоне.

Након тога, план је вакцинисати и око 90.000 приватних изнајмљивача, а Хрватска се, осим што је уз Тајланд једна од ријетких земаља која је међу првима кренула у приоритетно вакцинисање туристичких радника, одлучила и покрити дио трошкова за антигенско тестирање.

У Загребу је, на примјер, већ спремно 11 приватних клиника и двије јавне установе које ће радити и антигенска и PCR тестирања, зависно од тога шта ће туристи требати, а на Тргу бана Јелачића постојаће и мобилни пункт за тестирање који ће радити и викендом од 10 до 18 сати. Туриста ће се дан прије моћи пријавити маилом за тестирање, а на веб страници "Сафе стаy ин Цроатиа" биће назначене све локације за тестирање у Хрватској. С потврдом из евиситора, моћи ће се тестирати брзим антигенским тестом по субвенционисаној цијени, коју ће и више од 50 одсто покрити Министарство туризма, преноси Хина.

Оно што је добро, слажу се саговорници из сектора, јесте што ће се признавати брзи антигенски тестови, који су поприлично јефтини и резултати се добију пуно брже него код PCR тестова, а признаваће их многе државе битне за хрватски туризам, при повратку својих грађана с одмора, пише Јутарњи лист.