latinica  ћирилица
10/04/2021 |  12:37 ⇒ 16:50 | Аутор: СРНА

Словенија: Од понедјељка ублажавање мјера

Словенија је данас пријавила 1.250 нових случајева вируса корона, док је 12 особа преминуло, а Влада је од сљедеће седмице најавила попуштање мјера.

Тестирано је 4.730 узорака, међу којима је 26,4 посто позитивних, што показује да се број дневно заражених, упркос једанаестодневном затварању не смањује, појаснили су из Владе.

На лијечењу је 605 ковид пацијената, 140 на одјељењима интензивне његе.

Број активних случајева инфекције достигао је 13.911.

До сада је посљедица вируса преминуло 4.112 људи, подаци су Министарства здравства.

У Словенији се од понедјељка, 12. априла, отвара наставни процес у основним и средњим школама, уз редовна тестирања ученика, а ношење маски на отвореном није обавезно, уз одржавање физичке дистанце.

Већина покрајина укинула је полицијски час, осим у оним са најгором епидемиолошком ситуацијом, објавила је Влада након синоћне сједнице.

На снази остаје начелна забрана кретања изван регија, јер је цијела земља означена као "црвена" зона, што ће остати на снази најмање још једну седмицу.

Поново се сљедеће седмице отварају музеји, библиотеке и галерије, већина сервисних услуга, скијалишта, уз обвезу негативног теста на вирус.

Туристички смјештајни капацитети госте ће моћи примати тек у "жутој" епидемиолошкој фази која се може очекивати за неколико седмица, уколико дође до смиривања епидемије.