latinica  ћирилица
10/04/2021 |  12:56 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Додик у Приједору: За одбрану од поплава 15 милиона КМ (ФОТО/ВИДЕО)

Институције Републике Српске обезбиједиће 15 милиона КМ за одбрану од поплава на подручју Приједора, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик данас након састанка са градоначелником Далибором Павловићем.
Додик у Приједору - Фото: РТРС
Додик у ПриједоруФото: РТРС

Најављена је и помоћи привреди од 10 милиона КМ, реконстуркције болнице, те подршку изградњи индустријских зона од 800.000 КМ.

Додик је најавио и реконструкцију жељезничке пруге Приједор – Љубија која је предуслов за експлоатацију руде, од које град није имао ништа у протеклих 10-15 година.

- Драго ми је да Приједор има стабилну политичку, односно скупштинску структуру. Агилност Градске управе већ се осјетила у овом времену. Желим да градоначелнику у његовом тиму честитам на преданости и посвећености - рекао је Додик новинарима у Приједору након састанка са градоначелником Далибором Павловићем и његовим сарадницима.

Он је навео да ће у наредне двије године бити уложено 15 милиона КМ у трајно и комплетно рјешавање проблема високих вода да ниједно насеље не буде угрожено као до сада. Додао је да ће период реализације зависити од агилности стручних служби које раде на томе.

Додик у Приједору (Фото: СРНА)

Додик је навео да ће Приједор добити реконструисану болницу са изграђеним новим анексима, а ако буде неопходно и са потпуно новом опремом.

- Оно што се отвара у перспективи су и рудна налазишта у Љубији и данас је министар саобраћаја добио задатак да се уђе у пројекат изградње и модернизације старе урушене пруге од Приједора до Љубије, а амбициозни план изградње индустријских зона са 800.000 КМ биће подржан из Министарства финансија - истакао је Додик.

Он је најавио и 10 милиона КМ подршке привреди у вријеме ковида, прије свега за мала и средња предузећа, а град и привреда треба да направе списак потреба и упуте Компензационом фонду.

Додик сматра да је вријеме за продоре у Приједору, а озбиљну и велику промјену направиће и ауто-пут Приједор-Бањалука, те нагласио да би та дионица могла бити готова у наредних пет или шест година, а везаће се и за ауто-пут Бањалука-Београд.

Додик у Приједору (Фото: СРНА)

Градоначелник Приједора Далибор Павловић је рекао да је ова посјета јасан знак да су Влада и руководство Републике Српске опредијељени да град Приједор функционише на најбољи могући начин и да заврши све оно што је неопходно у наредном периоду.

- Влада и српски члан Предсједништва ће стајати иза оних пројеката које град буде радио и планирао, али да прво град уради све што је неопходно, од пројектовања, експропријације, а да затим с пројектима идемо ка Влади - додао је Павловић.

Додик у Приједору (Фото: РТРС)

Састанку у Градској управи присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, те директор "Путева Републике Српске" Давор Кострешевић.

Извор: РТРС/СРНА