latinica  ћирилица
10/04/2021 |  16:37 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Додик: Срби јунаци у тешким временима

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да српски народ носи тешко бреме страдања, али да су Срби јунаци у тешким временима.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Срби су слободарски народ који нема разлога да се крије иза било чега у својој историји - рекао је Додик.

Он је указао како је прича о Сребреници измишљена, па су "почели да купе све што је било могуће да би приказали нереалну цифру".

Према његовим ријечима, ни дан данас нема доказа о томе да је тамо био геноцид, али јесте 1995. године озбиљан злочин, међутим, не треба заборавити чињеницу да је у континуитету три године прије тога убијено три и по хиљаде Срба.

Не сматра да треба правдати убиства, већ, како је истакао, говори о политичким квалификацијама.

- Српски сам патриота, не дозвољавам да други клевећу мој народ - рекао је Додик и подсјетио на слободарске подвиге Срба у протеклим ратовима.

Он је подсјетио како странци настоје да овладају овим просторима, некада Аустроугарска, затим нацистичка Њемачка, и то у ратовима у којима су Срби претрпјели највећа страдања.

Додик је навео како су у протеклим ратовима страдали његови преци, да су многи од њих прошли кроз логора Стара Градишка и Јасеновац.

Рекао је да комунисти послије Другог свјетског рата нису градили козарачки крај, а указао је и да током рата партизанске јединице никада нису покушале да спасу људе из Јасеновца.

- Историја страдања мог краја је велика - рекао је Додик и подсјетио како је Бугојно, које је било усташко, грађено послије Другог свјетског рата, а Дрвар није добио ништа, а страдао је због Тита.

Истакао повезаност коју данас имају Република Српска и Србија, те заједно и обиљежавају догађаје који су важни за српску историју, међу којима је и дан пробоја логораша из Јасеновца.

- Носимо тешко бреме страдања, морамо се окупити, Срби су јунаци у тешким временима - рекао је Додик.

Он је навео да се муслиманима може приписати фашизам, јер су имали Ханџар дивизију, а четници су играли позитивну улогу да би помогли српском народу, па подсјетио на четничке јединице на Мањачи гдје се није могло десити да уђе усташка јединица, јер су је четници бранили.

- Срби су од Американаца, односно четнички покрет, третирани као савезничка војска, а није била Ханџар дивизија, нека усташка једиуница, домобрани - рекао је Додик за ТВ Балкан.