latinica  ћирилица
10/04/2021 |  18:09 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Бијељина: Критика због пропуста градоначелника у заштити грађана

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић критиковао је данас градоначелника Бијељине Љубишу Петровића због пропуста у организовању заштите грађана и здравља становништва јер град ни годину дана од избијање пандемије вируса корона нема јединицу за дезинфекцију.
Дезинфекција у Бијељини - Фото: СРНА
Дезинфекција у БијељиниФото: СРНА

Новитовић и припадници Специјализоване јединице Републичке управе цивилне заштите за дезинфекцију и запослени у Подручном одјељењу ове управе у Бијељини данас и сутра добровољно обављају дезинфекције основних школа на подручју Бијељине.

Новитовић је рекао Срни да је ова добровољна акција искључиво са циљем спречавања ширења пандемије изазване вирусом корона и очувања здравља ученика и наставног особља, а никако одговор на захтјев градоначелника Бијељине који је стигао 20 дана након организоване масовне дезинфекције у Републици Српској и пет дана по повратку млађих ученика у школе.

- Начин на који се градоначелник односи према својим правима и обавезама, које има као командат Штаба за ванредне ситуације Бијељина, нису артикулисане на прави начин и нису у функцији заштите грађана и здравља становништва - навео је Новитовић.

Рекао је да је у допису Петровићу указао на пропусте.

- Толико мјесеци ради, али мислим да као градоначелник свих грађана Бијељине нема изражену комуникацију са осталима, са сусједним заједницама и осталим нивоима власти, Републичким штабом, Владом, установама и институцијама на другим и вишим нивоима - оцијенио је Новитовић.

Према његовим ријечима, пропуст је градоначеника што Бијељина нема јединица за дезинфекцију, јер је то обавеза коју је требао да испуни ако одговорно води град.

- Он не може писати захтјеве Републичкој управи, нама може наредбу издати само Републички штаб, а не градоначелник ни било ко други ко се на такав начин понаша - поручио је Новитовић Петровићу и истакао да ће дезинфекцију школских зграда обавити добровољно.

Срамота је, каже, да Бијељина нема јединицу за дезинфекцију, а други је град по броју становника у Републици Српској и по броју заражених вирусом корона у посљедњих мјесец дана.

Новитовић је навео да је та јединица специјализовани тим који прође обуку код припадника Института за јавно здравство, добију заштитну опрему и пумпе, а за њихово опремање потребно је 10.000 КМ из буџета града.

Он је додао да је масовна дезинфекција једна од превентивних мјера у спречавању ширења заразе вируса корона.

- Када видите број заражених, хоспитализованих и тешко обољелих и када знате да је фреквенција људи викендом у Бијељини 10 пута већа него радним данима, ви као градоначелник морате да водите рачуна о свим тим параметрима, умјесто што немате одговор - сматра Новитовић.

Према његовим ријечима, локална заједница не може да убиједи свакога да носи маску, држи дистанцу и одржава личну хигијену, али може да омогући дезинфекцију простора гдје су масовна окупљања и повећан ризик.