latinica  ћирилица
10/04/2021 |  18:34 ⇒ 11/04/2021 | 10:27 | Аутор: СРНА

Додик: Захвалност Србији за сву помоћ (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је Србији за све што даје Републици Српској, те указао да и Хрватска обезбјеђује 200 милиона евра за Хрвате у БиХ, али да се о томе није чуло.

- Захвалан сам Србији за све што нам даје, и ми овдје имамо способност да градимо сами. То не могу да занемарим. Наш буџет је три милијарде. Од Србије смо добили великих 50 милиона евра и захвалан сам на томе јер знам да се то тамо могло употријебити - рекао је Додик.

Он је нагласио да и Република Српска властитим капацитетом и у значајном обиму може да учини много.

Додик је указао да и Хрватска у свом буџету обезбјеђује 200 милиона евра за Хрвате у БиХ, али да се о тој причи није чуло.

Радује га, како је навео, да се у бројним мјестима у Српској граде пројекти који носе име Србија и што Србија и Српска могу заједно да граде хидроелектрану Бук Бијела, један од највећих водних ресурса у области енергетике на Балкану.

- Припремни радови почињу овог или наредног мјесеца и ми ћемо то да урадимо заједно са Србијом. Србија је већински власник - 51 одсто - рекао је Додик.

Поновио је да Дрина на чијим ће се обалама градити, а која још егзистира као граница међу Србима, то неће увијек бити.

- Али, онога дана када међу нама више не буде границе никада се више неће успоставити као гранична линија међу нама - категоричан је Додик.

Према његовим ријечима, Вучићу ће у Бањалуци на приједлог СНСД-а, чији је он лидер и одлуком Скупштине, бити додјељена награда на Дан Бањалуке – 22. април.

- Мислим с правом јер су многи пројекти које је финансирала Србија урађени управо у Бањалуци. Само у насељу Петричевац изграђена је амбуланта, зграда мјесне заједнице и вртић - рекао је Додик и додао да је мир приоритет и за њега и за Вучића.

Мир је, нагласио је, примарна ријеч Срба гдје год да живе, и Републике Српске и Србије.

- Мислим да је Република Српска држава по свему. Има своју територију, своје институције, предсједника, народ који хоће државу - додао је Додик.

Он је истакао да Српска заслужује миран живот који није опртерећен сталним интервенцијама странаца, који не доносе ништа добро. "Ми имамо право на онај ресурс и комад земље који се зове Република Српска и то ћемо право и даље градити", рекао је Додик за Телевизију Балкан.

Према његовим ријечима, Република Српска је мала, али организована заједница која има високу свијест о слободи и снажно је идентификована са оним што припада и што јесте обиљежје једног народа, да је једини дио БиХ који може трајно да живи сам.

- Ријеч је о једном народу који има исти језик, исто писмо, исту вјеру, крсну славу. Ми овдје никога не дирамо, на нашу крсну славу долазе и припадници других заједница. То је за нас честитка и то ћемо чинити док је вијека и народа на овим просторима - рекао је Додик.

Додик је истакао да је пандемија зауставила цијели свијет и да је катастрофална чињеница да велики број људи умире свуда, па и у Републици Српској.

- Пандемија се не смирује. Она утиче на наш економски развој, али и поред тога Република Српска, која је 2006. године, када сам дошао на мјесто предсједника Владе, имала укупан домаћи производ 4,5 милијарде КМ, а данас је више од 11 милијарди. То говори да смо се успјешно развијали и да милион људи прави такву продукцију која омогућава да је Република Српска самоодржива - рекао је он.

Навео је да је Република Српска у пандемији показала енормну солидарност, а здравствени радници херојство и указао да је Српска морала да релоцира 500 милиона евра за здравствени сектор и да ће наставити да се бори за живот својих грађана иако јој позиција, као земље која није међународно правно призната, отежава набавку вакцина и осталог.

- Ми нисмо држава у том међународно-правном смислу, али смо ипак успјели да направимо уговор са Русима од милион и сто вакцина, што значи за 550.000 становника Српске - рекао је Додик.

Он је навео да је Српска, када иде "преко" БиХ, наилази на превару као што је случај са набавком вакцина из Ковакс система.

Рекао је да је Српска у процесу набавке вакцине показала бољу способност и од Црне Горе, Сјеверне Македоније и других земаља у окружењу.

Поручио је да је Република Српска демократска земља и да је само оно што јој треба - да је неки арогантни запад призна, те да ће и то вријеме доћи.

- Признаће нас, а ми ћемо живјети на овом простору који се зове наша вољена Република Српска, свидјело се то њима или не. Овдје је важна наша вјера, а Срби су и у Првом и у другом свјетском рату, кроз сву своју историју вјеровали у српство и у наше српско право и ја вјерујем. Тако сам васпитан и то ми је најважнија ствар у животу - закључио је Додик.