latinica  ћирилица
10/04/2021 |  19:32 ⇒ 23:58 | Аутор: РТРС

Сјећања на стравична дешавања под окриљем НДХ

Злочиначка Независна Држава Хрватска проглашена је у Загребу на данашњи дан прије 80 година.

Под њеним окриљем почињен је геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, праћен стравичним злочинима усташа, којих се ужасавао чак и њемачки окупатор, под чијим је окриљем и основана НДХ.

Ријетки су преостали свједоци тог времена.

Десанка Пилиповић из Слабиње код Козарске Дубице изгубила је оца и два брата у логору Јасеновац. У логору је видјела како усташе сијеку уши и прсте женама, које су на њима имале накит.

Са мајком и сестрама свједочила је бројним усташким злочинима на дубичком подручју. Посебно стравичан је онај у Шеварлијама из јуна 1944. године, који је видјела са оближњег брда.

- Кад смо ми успјели побјећи на Бачванска брда, усташе су прешле и овдје су ухватиле Миљетовиће и Јакшиће, поубијали их, и онда су отишли горе на село у Шеварлије и ту су покупили жене и дјецу, стјерали их у стају, сламару, Славка Малинића и ту су их запалили - потресно прича Десанка.

Током непријатељске офанзиве на Козару 1942. године, усташе су ухватиле породицу и комшије Стојана Ћибића из Шеваралија, који је тада имао 13 година. Жене и дјеца одведени су на присилни рад у села у Хрватској. Мушкарци су отјерани у Јасеновац.

- Имао сам три брата стричевића и оца, имао сам два синовца из села. Ниједан се није вратио кући - каже Стојан.

Циљ НДХ била је држава без Срба. План је био да трећину побију, трећину протјерају, а трећину прекрсте. Срби, Јевреји и Роми стављени су ван закона. Систем логора Јасеновац био је централно мјесто истребљења.

- 1946. године Земаљска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача је дала процјену да је у логору Јасеновац убијено између 500 хиљада до 600 хиљада људи. Касније су процјене дошле до 700 хиљада логораша, од тога 500 хиљада Срба, 40 хиљада Рома, 33 хиљаде Јевреја и од тога нешто више од 20 хиљада дјеце - појашњава Тања Тулековић, директор Спомен-подучја Доња Градина.

У неким дијеловима хрватског друштва и данас настоје да рехабилитују усташки режим, а Хрватска представља једину земљу у Европи у којој је и даље легалан фашистички поздрав из доба НДХ - "За дом спремни".

Спомен парастос жртвама Јасеновца биће одржан 8. маја у Доњој Градини, највећем јасеновачком стратишту.