latinica  ћирилица
10/04/2021 |  19:40 ⇒ 11/04/2021 | 08:47 | Аутор: РТРС

Гдје, како и под којим условима на љетовање?

Живот са пандемијом донио је лоше резултате у области туризма у 2020. години.

Зато је овог прољећа једно од највећих питања, посебно у економијама у којима туризам чини значајан дио БДП-а, како туристе убиједити да је управо њихова земља ковид сигурна дестинација?

Свијет је јуче обишла вијест да Малта сваког туристу који на одмор, дужи од три дана, дође у ту остврску земљу, планира да награди са 200 евра.

Мање амбициозне, али са једнаким циљем, су и намјере земаља у региону.

Економија Црне Горе готово у потпуности почива на туризму, па прогнозе Свјетске туристичке организације, да ће та земља остварити, у најбољем случају, 55 одсто прихода у односу на 2019, посебно брину.

Званична Подгорица планира да промовише ту земљу као ковид сигурну, али почетни кораци не иду добро, кажу упућени, а за сада нема најава о било каквим олакшицама за туристе.

Ни у Хрватској нема много разлога за оптимизам. За сада не стоје дорбо, јер је и Њемачка, чији туристи радо бирају Јадранско море, Хрватску сврстала у ред високо ризичних земаља.

За сада је план вакцинисати туристичке раднике, формирати списак сигурних објеката за боравак и туристима суфинансирати антигенске тестове.