latinica  ћирилица
10/04/2021 |  19:51 ⇒ 11/04/2021 | 09:13 | Аутор: СРНА

Словенија: Промјена правила на границама

Словенија мијења правила за улазак у земљу, па према новој уредби Владе, неке категорије путника на граници неће морати предочити негативан пи-си-ар тест, а за неке ће осим таквих тестова из ЕУ и Шенгена вриједити и они из Велике Британије и САД.

Без негативног теста и карантина у Словенију ће моћи ући и акредитовани новинари на службеном путу у иностранство, као и особе које долазе из неопходних разлога везаних за уклањање непосредне опасности за здравље, живот, имовину или због могућности настанка материјалне штете, али се у року 12 часова након преласка границе морају вратити.

Исто важи и да дневне и седмичне мигранте који раде у сусједним државама, те особе које су упућене преко границе ради обављања услуга, али уз услов да се у земљу врате најкасније у року пет дана након одласка.

Влада Словеније ажурирала је и попис земаља које третира као "црвене", епидемиолошки рискантније, на којем је око 135 земаља.

Ознаку црвене дестинације добила је цијела Аустрија, као и Данска, а у Шпанији само неколико административних јединица није црвено, јавили су словеначки медији.

Словенија је данас пријавила 1.250 нових случајева вируса корона, док је 12 особа преминуло.