latinica  ћирилица
11/04/2021 |  09:14 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Од четвртка пећина Орловача доступна за посјетиоце

Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумболовцу код Пала за туристе ће бити отворен у четвртак, 15. априла, а посјете ће се одвијати у складу са тренутним епидемиолошким мјерама, рекао је Срни стручни сарадник за културно-историјска добра општине Пале Младен Самарџић.
Пећина Орловача - Фото: СРНА
Пећина ОрловачаФото: СРНА

Самарџић је истакао да је планирано да је пећина Орловача једина туристички уређена пећина у Републици Српској и налази се само 700 метара од главног магистралног пута Пале-Соколац.

Посјета пећини у четвртак ће бити бесплатна, у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова.

Самарџић је навео да ће због вируса корона изостати разне активности и окупљања, те ће чланови Спелеолошко-еколошког друштва "Орловача" бити водичи како се не би стварала гужва, с обзиром на дозвољен број људи на једном мјесту.

Самарџић је додао да ће до почетка сезоне бити завршено маркирање стаза и постављање клупа за одмор, што је важно за сваког туристу који хоће да прође Стазом здравља до видиковца чија је дужина два километра, адреналинском, али и обичном стазом.

Према његовим ријечима, урађен је и нови сајт комплекса гдје ће туристи имати могућност да се пријаве за посјете, због ограниченог броја улазака у пећине Орловача и Извор Мокрањске Миљацке, а постављен је и видео-надзор.

 - Орловача је дуга 2,5 километара. Код пећине Извора Мокрањске Миљацке је неопходно користити прописну опрему и поштовати ограничење уласка до седам људи. Она је специфична због језера преко којег се прелази чамцем и великих просторија - навео је Самарџић.

Он је додао да је у плану и реализација започетих пројеката - амфитеатар, ресторан, приступни пут за који су издвојена средства из општинског буџета.

- Све то ће допринијети развоју овог комплекса, као значајног туристичког потенцијала, а много ће значити и за дјецу са подручја општине Пале. План је да у договору са школама организујемо бесплатне курсеве пењања за дјецу како бисмо их научили основама - поручио је Самарџић.

Он је додао да је планирано да пећина Орловача буде центар цјелокупног развоја пећинског и руралног туризма на Палама.

Посјете пећини планиране су до 15. октобра, од уторка до недјеље. Цијена улазница износи од двије до четири КМ.