latinica  ћирилица
11/04/2021 |  19:22 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Пионирски подухват у Српској - почиње узгој индустријске конопље (ВИДЕО)

Петнаестак предузећа и пољопривредника у Српској, од Бањалуке до Бијељине, започеће овог прољећа пионирски подухват - узгој индустријске конопље од које се прави више од 22.000 производа и користи се у скоро свим гранама - од прехране до грађевинске индустрије.
Индијска конопља - Фото: СРНА
Индијска конопљаФото: СРНА

Ова производња шанса је за мала и средња пољопривредна газдинства, јер на малим површинама може да се оствари приход и до четири пута већи у односу на конвенционалне усјеве.

Бањалучка фирма "Природно биље", која се 25 година бави производњом и прерадом љековитог, ароматичног и зачинског биља, са шест коопераната за почетак ће засијати конопљу на десет хектара. Ову производњу планирају већ деценију.

Новим Правилником ресорног министарства створени су повољни услови да приону на посао.

- Имаћемо цвијет конопље, сјеме конопље, лист, и имаћемо стабљику за прављење брикета јер стабљика конопље брикета је пуно калоричнија него буково дрво. Тако да хоћемо на некин начин да заокружимо ту производњу - каже Недељко Кустурић.

Исплативост производње разлог је због којег ће семберски ратар Симо Лакетић умјесто житарица на 1,8 хектара убудуће гајити "супер биљку" - за грађевинске и медицинске сврхе.

- Ово је строго еколошка производња без икакве хемије, заштите, чак ни вјештачка ђубрива не долазе у обзир. Посебно за њемачког сарадника мора да буде по свим њиховим стандардима. Производе се лијекови од тога и морамо бити максимално одговорни - навиди Лакетић.

Новим Правилником поједностављен је поступак од набавке сјемена до узгоја. Да би добили одобрење, осим доказа да нису осуђивани за злоупотребу опојних дрога, произвођачи морају засијати минимално један хектар.

Контролу и надзор комплетног процеса производње вршиће Републичка управа за инспекцијске послове и МУП.

- Ко засије конопљу мора да 15 дана након засијавања пријави своју производњу Министарству, Инспекторату и МУП-у. Контролисаће се сам процес производње и садржај тетрахидроканабинола ТХЦ-а у сухој материји, који не смије да пређе 0,2 процента - појашњава Саша Лалић, начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Пољопривредницима је остављена слобода избора врсте производа 

- Има произвођача који желе тај проиузвод да извезу, има оних који су изразили жељу да од тог направе пелет и да прераде у одређена уља и слично - додаје Лалић.

Ова једногодишња биљка није захтијевна ни што се тиче климе, а ни квалитета земљишта. Значајна је како у индустрији папира, текстилној, прехрамбеној и фармацеутској индустрији, тако и у козметици, грађевинарству и заштити животне средине.

Сије се у периоду април- мај, а жетва је у септембру. Пионири у овој производњи кажу да тона брикета од стабљике конопље кошта око 600 евра, док хектар конопље мијења четири хектара букове шуме.

Сви показатељи говор - ово је култура која обећава.