latinica  ћирилица
11/04/2021 |  19:24 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Приједор: Све већи број онколошких пацијената (ВИДЕО)

Приједорска болница "Др Младен Стојановић" већ годинама биљежи повећање броја онколошких пацијената.
Болница "Др Младен Стојановић" у Приједору - Фото: РТРС
Болница "Др Младен Стојановић" у ПриједоруФото: РТРС

Не охрабрује ни чињеница да је старосна доб помјерена, па опака болест не мимоилази ни млађе особе.

Пандемија вируса корона није зауставила лијечење, али ни оперативне захвате онколошких пацијената у овој здравственој установи, који се обављају свакодневно.

Већ 13 година онколошки пацијент приједорске болнице је Нена Кукрика. Низ оперативних захвата довео је до оздрављења. Нажалост, карцином се вратио.

Нена не одустаје од своје борбе, са надом да ће и овај пут изаћи као побједник против опаке болести.

- Период од 13 година није мало, сваки пут је то шок наравно, али док год се може нешто урадити нада постоји. Да је лако, није. Веома је битно јавити се на вријеме кад се открије, јер кад се оперише и дође добар налаз, то је нешто сасвим друго од онога што се доживи када чујете први пут - прича Нада.

Повећан је број обољелих од канцерогених болести, потврђују љекари. Сурова болест подједнако напада оба пола.

- Код мушкараца два најчешћа тумора су тумор плућа и уролошки тумори, прије свега тумор простате. Код жена, наравно, то је тумор дојке и гинеколошки тумори - истакао је Борис Вујановић, шеф Одсијека онкологије у болници "Др Младен Стојановић" Приједор.

Не охрабрује чињеница да је старосна доб пацијената помјерена. Некада су жене од карцинома дојке најраније обољевале у 40-им годинама, данас, и у 20-им.

У приједорској болници регистроване су и двије особе мушког пола које болују од карцинома дојке, што је јасан показатељ да болест не бира.

- Евидентан је пораст броја свих малигних обољења без обзира на године живота. Велики је број пацијената што нам се јавља свакодневно са новооткривеним малигним болестима што је сигурно за јенду врсту анализе - додао је Вујановић.

Оно што ипак охрабрује, јесте чињеница да болест, иако сурова, није непобједива.

Уз подршку и стручан тим љекара и из ове приче, пацијенти, могу изаћи као побједници.