latinica  ћирилица
12/04/2021 |  08:32 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Унчанин: Другарство, љубав и фанатизам довели су нас на кров Европе (ВИДЕО)

Љубав према рукомету, фанатизам, и другарство довели су нас на кров Европе, поручио је Раде Унчанин, члан трофејне генерације рукометаша Борца, која је 1976. године освојила Куп европских шампиона.
Раде Унчанин - Фото: РТРС
Раде УнчанинФото: РТРС

Тог 11. априла 1976. године, рукометаши бањалучког Борца остварили су највећи успјех у својој пребогатој клупској историји. Те вечери, у препуном "Борику", пред преко 5.000 навијача, Борац је савладао данску Фредерицију са 17:15 и окитио се титулом најбољег рукометног тима на Старом континенту.

- Сјећања блиједе, појави се понеки новинарски чланак, јер прошло је пуно времена од тада. Заједно са Арсланагићем, Каралићем и Рађеновићем понекад на кафици препричавамо та времена. Ми смо имали континуитет, били смо четири пута узастопно шампиони Југославије (1973-1976), те четири пута освајачи Купа (1972-1975), а годину прије Фредериције играли смо финале у Хамбургу, гдје смо нажалост поражени од Форверца. Међутим, годину послије све смо наплатили - каже Унчанин.

И клупски, али и репрезентативни рукомет у Југославији тада је био у самом врху свјетског спорта.  

- Неколико година раније Југославија је била трећа на свијету, и то је био наговјештај тих успјеха. Слиједи Минхен и олимпијско злато. Прије нас шампион Европе био је бјеловарски Партизан, и ми смо имали жељу да их стигнемо и престигнемо у трофејима, јер они су у то вријеме били заиста велика екипа. На крају смо у свему успјели - наставио је причу Унчанин.

Раде Унчанин је и сам успјешан тренер, води ЖРК Борац који је на најбољем путу да поново постане шампион БиХ.

- Лош тренер не може направити доброг играча, то је моја филозофија. А, ми овдје у Бањалуци имамо и те како имена, који су прославили овај спорт. Сви причају о чувеној бањалучкој школи рукомета, а тренери нам нису из Бањалуке. Данас Борац има свјетско име у Веселину Вујовићу, али потребно му је дати вријеме, јер континуитет је веома важан - закључио је Унчанин.