latinica  ћирилица
12/04/2021 |  08:47 ⇒ 09:13 | Аутор: СРНА

Удружење гардиста: Тужилаштво БиХ жели сатанизовати српски народ

Удружење гардиста 1. гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске најоштрије је данас осудило поступке које води Тужилаштво БиХ и формирање предмета поводом најаве обиљежавања Дана руских добровољаца у Вишеграду, истичући да на тај начин Тужилаштво жели сатанизовати српски народ и заједно са њиховом сабраћом Русима осудити га за сукоб у БиХ.
Удружење гардиста 1. гардијске моторизоване бригаде - Фото: РТРС
Удружење гардиста 1. гардијске моторизоване бригадеФото: РТРС

Предсједник Удружења Предраг Аћимовић рекао је да ниједан руски добровољац који је учествовао у сукобима у БиХ и стварању Републике Српске није починио ратни злочин, док су на супротној страни, чак и медијски прокламовали, злочине тзв. Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин" над српским народом за које нико није процесуиран.

- У све ово смо се могли увјерити у безброј примјера, као што су одсјечене главе припадника Војске Републике Српске у Возући, ратни злочини над српским народом у Сарајеву, Брадини, Тарчину, Сијековцу, Јошаници код Фоче, злочин на припадницима ЈНА у Добровољачкој и многи други - нагласио је Аћимовић.

Према његовим ријечима, овим се Тужилаштво БиХ по ко зна који пут ставља на једну страну и, умјесто да се бави истински почињеним ратним злочинима над српским народом током протеклог рата у БиХ, жели тај исти народ сатанизовати и заједно са њиховом сабраћом Русима осудити за сукоб у БиХ, саопштено је из Удружења гардиста.

- Упућујемо оштре критике, осуду и љутњу на овакав став Тужилаштва БиХ - нагласио је Аћимовић.

У Вишеграду ће данас бити обиљежен Дан руских добровољаца, који је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у одбрамбено-отаџбинском рату, потврђено је Срни из општинске Борачке организације.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца - Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

Због најаве обиљежавања овог дана, Тужилаштво БиХ је саопштило да је формирало предмет