latinica  ћирилица
12/04/2021 |  09:12 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Дрецун: Да Кфор настави да чува манастире

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун нагласио је данас да је значајно да припадници Кфора штите манастире Српске православне цркве /СПЦ/ на Космету, укључујући и манастир Високи Дечани.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

Дрецун је рекао да су манастири и даље угрожени од албанских екстремиста упркос ставовима политичара из Приштине који хоће да покажу супротно.

Он је указао и на оптужбе на рачун игумана манастира Високи Дечани Саву Јањића, те оцијенио да се тиме води хајка на човјека који им смета.

- Истовремено се не даје одговор зашто Кфор чува манастире - рекао је Дрецун за телевизију Пинк.

Према његовим ријечима, Албанци стално покушавају да компромитују људе чија се ријеч чује и поштује и у међународној заједници.

Дрецун је рекао и да је игуман Сава све вријеме чувао манастир, понашао се толерантно и пружао руку Албанцима.

- Битно је да Кфор настави за заштитом манастира - нагласио је Дрецун.

Манастир Високи Дечани уврштен је на листу једног од најугроженијих локалитета културног насљеђа Европе за 2021. годину, објавила је недавно организација "Европа ностра", која активно дјелује у области насљеђа више од 50 година.

Одмах потом је Савјет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио истрагу против Јањића због наводних "ратних злочина".

Јањић је на Твитеру навео да, поводом лажи и увреда на његов рачун у неким косовским медијима, може само да одговори ријечима Господњим.

- Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима - навео је игуман Сава.