latinica  ћирилица
12/04/2021 |  09:16 ⇒ 09:17 | Аутор: СРНА

Жене жртве рата: Руски добровољци били часни

Руски добровољци били су у регуларним јединицама Војске Републике Српске и нису учинили ниједан злочин, те је сјећање на њих обавеза, поручили су из Удружења жена жртава рата Републике Српске.
Удружење жена жртава рата Републике Српске - Фото: РТРС
Удружење жена жртава рата Републике СрпскеФото: РТРС

Из овог удружења су истакли да је ван памети осуђивати сјећање на погинуле војнике који нису учинили никакав злочин.

- Свако страдање нашег народа треба да се обиљежи, било локалног или републичког нивоа. Подржавамо обиљежавање и сјећање на страдање руских војника, часних припадника ВРС - наведено је у саопштењу.

Из Удружења су додали да страдање народа треба обиљежавати трајно и његовати културу сјећања, да се не заборави и никад више не понови.

У саопштењу је наведено да се у посљедње вријеме јављају учестали напади од појединаца и невладиних организација из ФБиХ на све догађаје и обиљежавања тековина Одбрамбено-отаџбинског рата, те да оштро осуђују било какву хајку, неумјесне коментаре и наметање једностране истине о страдањима током рата од 1991. до 1995. године.

- Тим организацијама и појединцима би било боље да се баве својим чланством, које стално кука и жали се и са сумњивим и нереалним тврдњама и бројевима страдалих окупирају јавност, као и да се потруде да буду реални и осуде бројне злочине над свим цивилима у БиХ - наводи се у саопштењу.

У овом удружењу сматрају да би тим организацијама и појединцима, умјесто осуде на сјећање на три руска добровољца, које се обиљежава дуже од деценије, било боље да се осврну на хиљаде добровољаца у такозваној Армији БиХ.

- Да ли ове невладине организације и појединци из ФБиХ носе сјећања на добровољце у редовима Армије БиХ? Да ли се сјећају њих или злочина које су учинили над српским цивилима? Да ли су икад поменули српске жртве "њихових добровољаца" у Крајини, на сарајевском ратишту или се сјећају ритуалних одсијецања српских глава у Возући? Сјећају ли се затварања и мучења жена - упитали су из овог удружења.

У Вишеграду ће данас бити обиљежен Дан руских добровољаца, који је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у одбрамбено-отаџбинском рату, потврђено је Срни из општинске Борачке организације.