latinica  ћирилица
12/04/2021 |  09:22 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

Савез РВИ: Лицемјерна одлука Тужилаштва БиХ

Савез ратних војних инвалида Републике Српске сматра "крајње лицемјерном и безобразном" одлуку Тужилашта БиХ о формирању предмета поводом Дана руских добровољаца у Вишеграду, те пита зашто није формиран предмет "Озрен", гдје су муџахедини и такозвана Армија БиХ починили најстравичније злочине над српским цивилима и војницима Војске Републике Српске.
Савез ратних војних инвалида Српске - Фото: РТРС
Савез ратних војних инвалида СрпскеФото: РТРС

Из Савеза је саопштено да Тужилаштво БиХ није имало ниједан разлог, ни са правног ни са моралног аспекта, да формира предмет поводом обиљежавања дана, који је уврштен у календар значајних датума у Републици Српској.

- Руски добровољци борили су се у саставу Војске Републике Српске, нису чинили ратне злочине и Тужилаштво БиХ није покренуло ниједан поступак. Овај догађај ће сваке године бити обиљежаван и никада нећемо прихватити нити дозволити да нам неко други одређеује које датуме ћемо обиљежавати - поручили су из Савеза ратних војних инвалида.

Из Савеза питају надлежне у Тужилаштву БиХ и Суду БиХ због чега не окончају предмете који 20 и више година скупљају прашину, а тичу се злочина над српским цивилима и војницима.

- Зашто Тужилаштво није до сада формирало предмет "Озрен", гдје су муџахедини и такозвана Армија БиХ починили најстравичније злочине над цивилима и војниима Војске Републике Српске? - питају у Савезу разних војних инвалида.

Ратни војни инвалиди из Републике Српске су, такође, упитали да ли сада и они треба да Тужилаштву подносе пријаве и траже да се забрани обиљежавање на свим мјестима у Српској, а које организују Бошњаци, јер то изазива страх и нелагоду код српског народа.

У Вишеграду ће данас бити обиљежен Дан руских добровољаца, који је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у одбрамбено-отаџбинском рату, потврђено је Срни из општинске Борачке организације.