latinica  ћирилица
12/04/2021 |  10:24 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

У Добоју вакцинација без заказивања (ВИДЕО)

У Хигијенско-епидемиолошкој служби добојског Дома здравља данас се Астра Зенекином вакцином против вируса корона вакцинишу лица старија од 65 година без претходног заказивања.
Вакцинација у Добоју - Фото: СРНА
Вакцинација у ДобојуФото: СРНА

Вакцинација Астра Зенекином вакцином ће се одвијати до 14.00 часова, а паралелно се врши и ревакцинација руском вакцином Спутњиком.

Руководилац ХЕС-а Милена Бркић рекла је да је ова здравствена установа добила 490 вакцина Астра Зенека, те да се очекује да ће вакцинација бити завршена данас, евентуално сутра.

Бркићева је најавила да је ревакцинација вакцином Астра Зенека предвиђена за 12 седмица.

Према њеним ријечима, упоредо се одвија ревакцинација Спутњиком лица старијих од 65 година, као и оних млађих, а хронично обољелих, док су већ ревакцинисани здравствени радници и корисници и запослени у старачким домовима.

Она је навела да је до сада прву дозу Спутњик и Астра Зенеке примило 1.600 лица, а да је заинтересованост велика.

- Само да нам ритам пристизања вакцина буде одговарајући, не сумњам уопште у успјехе имунизације - изјавила је Бркићева.

Шефица Службе породичне медицине Нада Јањетовић позвала је старије суграђане, поготово са хроничним обољењима и којима је неопходна заштита, да искористе могућност да се без заказивања вакцинишу Астра Зенеком, за коју је нагласила да ју је одобрила Агенција за лијекове БиХ.

- Због повећаног броја пријема у Амбуланту за респираторне болести морали смо повећати и број тимова, а све чешће нам се јављају пацијенти млађе животне доби, са тежим клиничком сликом и једини начин да зауставимо ширење вируса у популацији јесте редовна вакцинација - изјавила је Јањетовићева.

Јањетовићева је поручила да су све вакцине провјерене и да грађани по том питању не треба да имају бојазни.

Данас је вакцином Астра Зенека вакцинисана и осамдесетпетогодишња Муфида Хаџикадунић, задовољна могућношћу да прими вакцину без заказивања, с обзиром на то да због посјете кћерци у Холандији не може да чека на редован термин.

Из Дома здравља Добој Срни је речено да су прошле седмице добили 490 доза вакцине Астра Зенека и 108 доза вакцине Фајзер, те да се процес имунизације против вируса корона одвија неометано.

За имунизацију су се пријавила 4.872 лица старија од 65 година, као и 839 лица млађих од 65 година, која припадају приоритетној групи према дијагнозама хроничних болести.