latinica  ћирилица
12/04/2021 |  11:07 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

Изречене казне од 78.000 КМ, један објекат затворен

Због непоштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама у Републици Српској, инспектори су у контролама извршеним у протеклих седам дана субјектима изрекли казне у износу од 78.000 КМ, док је за један објекат изречена мјера привремене забране рада.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Републички инспектори су протекле седмице извршили 976 инспекцијских контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије. У 53 случаја субјекти су затечени у прекршају, саопштено је из Инспектората Српске.

У саопштењу се наводи да је акценат контролама усмјерен на објекте који због фреквенције грађана на дневном нивоу представљају високоризичне субјекте, као што су угоститељски и трговачки објекти, велики трговачки центри, фризерски салони, али од контроле нису изузете ни друге врсте објеката.

Додаје се да, имајући у виду тешку епидемиолошку ситуацију, Инспекторат Републике Српске у пуном капацитету наставља са појачаном контролом поштовања превентивних мјера, у складу са Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације и препорукама Института за јавно здравство Републике Српске.

Из Инспектората наводе да су за потребе вршења појачаног надзора ангажовани републички инспектори свих 13 инспекцијских сектора, те да је рад инспектора организован у смјенама, у радне дане, као и дане викенда.

- Неприхватљиво је и неће се толерисати да неодговорни појединци и након годину дана, сада већ свјесно крше епидемиолошке мјере. За сваки утврђени прекршај сносиће санкције у складу са законом. Такође, подсјећамо да се непоступање по здравственим прописима током епидемије сматра кривичним дјелом - истиче се у саопштењу.

Из Инспектората додају да је у оквиру провођења наведених мјера до сада извршено 56.995 инспекцијских контрола у којима су изречене казне у износу од 1.389.200 КМ, док је за 74 објекта изречена мјера привремене забране рада.

Позивају привредне субјекте и грађане да остану одговорни у поштовању превентивних мјера и на тај начин дају свој допринос у борби против вируса корона.

- Наведене мјере представљају минималан и занемарив напора за сваког појединца, а пружају велики допринос напорима здравствених радника на стабилизацији цјелокупне ситуације - поручили су из Инспектората.