latinica  ћирилица
12/04/2021 |  11:14 ⇒ 11:14 | Аутор: РТС

Пети наставак Индијане Џонс најављен за сљедеће љето

У наставку приче о авантурама Индијане Џонса, поред легендарног Харисона Форда, главну улогу тумачи и Фиби Волер-Бриџ.
Харисон Форд и Спилберг снимају петог Индијану Џонса  (Фото:twitter) -
Харисон Форд и Спилберг снимају петог Индијану Џонса (Фото:twitter)

Пети дио свјетски познате франшизе дуго је најављиван, и премијеру очекујемо на љето сљедеће године, преноси Холивуд рипортер.

Главну улогу археолога наставља да тумачи Харисон Форд (78) , а редитељску палицу од Стивена Спилберга, који је руководио екипом прва четири дијела, преузео је Џејмс Менголд.

Енглеска глумица, продуценткиња и списатељица Фиби Волер-Бриџ, власница три награде Еми, позната је по улози у серији Флибаг, а и као продуцент серије Убити Ив.

И оскаровац, композитор Џон Вилијамс, радиће на филму, за чије је раније филмске приче о свјетски познатом археологу, добио бројне награде, почев од 1981. године и филма Отимачи изгубљеног ковчега.

- Одушевљен сам што започињем нову авантуру, сарађујући са тимом из снова врхунских филмских стваралаца - рекао је Менголд.

- Стивен, Харисон, Кети, Френк и Џон - су сви моји уметнички хероји. Када додате Фиби, блиставу глумицу, бриљантног креативног гласа и хемије, коју ће она несумњиво унијети у наш сет, не могу да се не осјећам срећним као да сам и сам Индијана Џоунс - додао је Менголд.

Пети филм о Индијани Џонсу има "дуг и мучан развојни процес" који сеже у 2008. годину када су се, након изласка филма Индијана Џонс и краљевство кристалне лобање, први пут појавиле најаве да ће сценариста Џорџ Лукас и редитељ Спилберг, почети да раде на наставку.

Након тога су из компаније Дизни рекли да ће филм бити објављен 2019. године, да ће га режирати Спилберг, али да ће сценариста бити промијењен.

У фебруару 2020. објављено је да се Спилберг повлачи из режије, али да ће остати продуцент, а да ће иза камере бити Менголд, који такође ради на сценарију.

Услиједило је одлагање снимања због пандемије коронавируса, а најновији датум премијере који је објављен је 29. јул 2022.