latinica  ћирилица
12/04/2021 |  11:49 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Савез логораша: Нема пута помирења уз непоштовање српских жртава

Савез логораша Републике Српске саопштио је да нема пута суживота и помирења, а ни државе, уколико постоје они који подижу оптужнице за обиљежавање Дана руских добровољаца у Вишеграду, а са друге стране су им окорјели злочинци хероји, јер су убијали српску нејач.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Савеза логораша Републике Српске поручио је то у име свих логораша који су доживјели злостављање, мучење, убијање од оних који данас имају образ да се јављају и буду против одавања почасти витешким борцима, мирољубивим људима који су стали у одбрану српског народа од помућеног ума и звјерских намјера да затру и убију све што је православног и српског рода.

- За њих су ти хумани људи криви што су, заједно са српским народом и њиховом војском, спријечили наум истребљења и уништења - наводи се у саопштењу.

Из Савеза истичу да су за злонамјерни и необјективни Суд БиХ, за удружење "Жена-жртва рата" из Сарајева окорјели злочинци хероји, јер су убијали српску нејач, жене, дјецу и старце.

- Палили су и затирали српска огњишта, за њих су хероји они попут Насера Орића који је живим људима вадио очи, клао, сакатио све оне до којих су дошли, јер су били Срби. За њих су хероји муџахедини који су играли фудбал са одсјеченим српским главама, за њих је херој Алија Изетбеговић који је позвао и обављао смотру ескадрона смрти из исламских земаља и давао им смјернице и наређења како да се понашају према Србима - наводи се у саопштењу.

За њих су хероји они који су убијали, мучили, силовали заробљене Србе у 126 логора само на подручју Сарајева, а посебно случај Тарчин, додају у Савезу логораша.

- Тај исти суд управо ослобађа и повлачи оптужнице за те и такве злочинце под велом недостатка доказа. За суд нису докази одсјечене главе, извађене очи, на стотине, хиљаду убијених и умрлих у логорима широм БиХ усљед мучења, батинања, изглађивања, силовања - наводи се у саопштењу.

У Савезу сматрају да, а ако је то земља у којој треба да живе са таквим судом, те таквим односом према српским жртвама и ако је то пут помирења и суживота, онда тог пута нема, а нема ни такве државе.

У Вишеграду се данас обиљежава Дан руских добровољаца, који је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату.