latinica  ћирилица
12/04/2021 |  11:59 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Нова књига Жељка Мандића "Докторе ја сам луд"

Из штампе је изашла нова књига Жељка Мандића под насловом "Докторе ја сам луд", а ријеч је о друштвеној комедији у којој на јединствен хумористичко-сатирични начин говори о друштвеној и политичкој стварности балканског простора.
Жељко Мандић књига "Докторе ја сам луд" - Фото: РТРС
Жељко Мандић књига "Докторе ја сам луд"Фото: РТРС

Аутор књиге Жељко Мандић, који је претходно објавио роман "Бљесак" о страдању српског народа прије и након хрватске војно-полицијске акције на западну Славонију, каже за Срну да у новој књизи без милости огољава стварност водећи читаоца кроз исповијест главног лика који покушава да психијатру докаже да је - луд.

Тој борби доказивања карикира своје дјетињство, школовање, тражење посла преко партијске линије, а онда постаје одани војник своје партије. Тек кад се остварује као члан, и као доказана будала, почињу његови пословни успјеси али и падови сваки пут кад му на ум падне покоја "паметна идеја" наводи се рецензији ове књиге.

У тој двојности, узмеђу бити луд и покушати бити паметан схвата да је лудница, наводе рецензенти, једино мјесто на којем ће бити безбједан од "паметне стварности" која "почиње" ван зидова луднице.

За разлику од Кочићевог "Јазавца пред судом" у комедији "Докторе ја сам луд" главни лик не оптужује и не осуђује никог другог осим себе.

- Он не бјежи од пресуде, већ инсистира на њој. Зашто? Зато што је био директор пропалих предузећа, изабрани представник народа у скупштини, шеф одјељења за издавање грађевинских дозвола, приватник... Након већине тих послова завршава у затвору. Јер неко мора бити крив - истиче се у рецензији.

Између преузимања туђе кривице и затвора, бира да живот настави у лудници. Јер то што је "луд" само је његова кривица и лични избор.

Зато на почетку књиге "Докторе ја сам луд" стоји јасно упозорење: "Свака сличност са стварним ликовима је случајна! Ако се неко пронађе, онда то није моја, већ кривица онога ко се пронашао. Јер, ко може бити толико луд да се препозна у драми живота једног лудака?".

Издавач је "Бина" Бањалука. Рецензенти су новинар и публициста Бране Божић, књижевник Никола Кобац и професор Ненад Весић.