latinica  ћирилица
12/04/2021 |  13:12 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

"Бафта" за "Земљу номада" и "Још једну туру" (ВИДЕО)

"Земља номада" освојила је главну награду Британске академије за филмску и телевизијску умјетност "Бафта", док је у конкуренцији за филм ван енглеског говорног подручја побиједило данско стварење "Још једна тура".
Филм "Земља номада" (Фото: The New Yorker) -
Филм "Земља номада" (Фото: The New Yorker)

Четири награде припале су "Земљи номада", деликатној причи о заједници људи који живе у комбијима и путују по предивним пејзажима у потрази за привременим послом како би преживјели.

Овај филм је и највећи кандидат за "Оскара".

Филм је освојио признање за најбољи филм, а Клое Џао проглашена је за најбољег режисера и постала тек друга жена која је у овој категорији освојила признање.

Филмске звезде Хју Грант и Пријанка Чопра Џонас дошли су у лондонски Ројал Алберт хол, док су се Рене Зелвегер и Ана Кендрик придружиле из студија у Лос Анђелесу да уруче награде.

Филмски ветеран Ентони Хопкинс добио је награду за најбољег главног глумца за улогу дементне особе у филму "Отац", који је награђен и за адаптирани сценарио.

Ју-џунг Јун однијела је награду за најбољу споредну глумицу у драми "Минари", у којој игра баку која из Јужне Кореје путује у САД да чува унуке.

Награду за оригиналан сценарио добила је Емералд Фенел за филм "Млада жена која обећава".

Најбољи споредни глумац је Данијел Калуја за улогу у филму "Јуда и црни Месија".

Најбољим документарцем проглашено је остварење аутора Пипе Ерлих, Џејмса Рида и Крејга Фостера "Мој учитељ хоботница".

Филм Јасмиле Жбанић "Кво вадис, Аида?" био је кандидат у конкуренцији за страни филм, али није освојио награду, као ни на Венецијанском фестивалу прошле јесени.