latinica  ћирилица
12/04/2021 |  13:38 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Божовић: У Сарајеву нема ничега што би могло указивати на суживот и поштовање

Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић рекао је Срни да у Сарајеву нема више ничега што би могло указивати на суживот и поштовање.
Маринко Божовић, посланик у Народној скупштини Републике Српске - Фото: СРНА
Маринко Божовић, посланик у Народној скупштини Републике СрпскеФото: СРНА

Поводом захтјева за уклањање табли у Сарајеву којима се српски народ карактерише као "злочиначки и агресорски" и којима се подстиче мржња према Србима, Божовић је рекао да су Бошњаци, доносећи одлуке како ће им се звати улице и тргови, потпуно избрисали Србе из историје постојања Сарајева.

- Ми смо направили свој град Источно Сарајево управо да не бисмо били у дискриминишућем положају у Сарајеву. Сарајево очигледно више није мултиетнички град. Он је град једног народа, бошњачког - констатовао је Божовић.

Божовић је истакао да ће о догађајима у ратном и поратном Сарајеву судити историја.

- У вријеме ратних збивања и градоначелник Источног Сарајева /Љубиша Ћосић/, садашњег Сарајева /Бењамина Карић/ и ја били смо дјеца, али чињеница да су Срби напустили Сарајево довољно говори о том граду. Ако су Срби добровољно напустили Сарајево, онда са собом не би носили гробове својих најмилијих - рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, Срби се очигледно ни данас, четврт вијека од потписивања Дејтонског мировног споразума, не би осјећали безбједно у Сарајеву.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић упутио је у петак, 9. априла, граду Сарајево и његовој општини Стари Град захтјев за уклањање табли на сарајевској Вијећници и у Улици Ферхадија којима се српски народ карактерише као "злочиначки и агресорски" и којима се подстиче мржња према Србима.

Упућен је и захтјев за враћање ранијих назива сарајевских улица које данас носе имена по припадницима фашистичког покрета, те покрета који су подржавали фашистичке идеје.