latinica  ћирилица
12/04/2021 |  14:24 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Мајкић: Игнорантским односом Босић наноси штету српском народу

Игнорантским односом према измјенама Кривичног закона БиХ, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић показује да му је свеједно што ће Бошњаци и даље покушавати да дисциплинују припаднике српског народа када је у питању интерпретација недавних историјских догађаја, оцијенила је српски делегат у овом дому Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

Мајкићева је Срни рекла да је жалосно што је Босић на посљедњој сједници Дома народа био уздржан приликом гласања о Приједлогу закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ који су предложили Денис Бећировић и Златко Милетић.

Она је упитала да ли Босићев чин значи да му не смета што ће Србима бити онемогућено да се бране у свим судским поступцима.

Мајкићева је истакла да је тај приједлог закона усмјерен против Срба, те да би, према њему, сваки припадник српског народа који се жали на пресуду у вези са збивањима у прошлом рату био осуђен на неуспјех.

- Постоји више разлога због којих се Бошњацима жури за доношење оваквог закона. Овај закон у првом реду представља потребу Бошњака да се оперу од властите одговорности и кривице и да се једнострана слика о кривици само једног народа, српског, одржи и даље - истакла је Мајкићева.

Мајкићева је додала да је циљ овог законског приједлога да се уведе ограничење у одбрани оптужених.

- Свако ко би се бранио или жалио да није починио одређено кривично дјело – геноцида, ратног злочина или злочина против човјечности, аутоматски би био кажњен због порицања или умањења злочина за који је оптужен. Дакле, био би кажњен због потенцијалног извршења ратног злочина јер се усудио да се брани - појаснила је Мајкићева.

Она напомиње да је познато да Бошњаци на различите начине покушавају да "дисциплинују" припаднике српског народа и да то чине по моделу властите политичке елите, при чему се користе сва средства и не бира вријеме.

- Треба имати на уму да би Срби, прихватањем оваквог закона прихватили и једнострану интерпретацију недавних историјских догађаја о којима није дат релевантан суд - рекла је Мајкићева.

Она каже да се Срби осумњичени за дјела "ратног злочина, злочина против човјечности и геноцид" не би могли успјешно бранити ако су претходно стигматизовани.

- То значи да чим је неко унапријед обиљежен, он је крив - истакла Мајкићева.

Мајкићева је истакла да је познато да у БиХ Бошњаци и њихови политичари често користе термин ратни злочин и ратни злочинац иако неко лице никада није пресуђено за такво кривично дјело.

Она је подсјетила да највећи ратни злочини почињени над Србима, међу којима су злочини у Рогатици, Фочи, Сијековцу, Сребреници и други, чекају на судски епилог и да се зато Бошњацима жури са измјеном Кривичног закона, јер желе да за себе пригрле улогу жртве.

На сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, која је одржана у четвртак, 8. априла, сви делегати из Републике Српске, осим Младена Босића, гласали су против Закона о забрани негирања геноцида.

Против овог закона су гласали лидер ХДЗ-а Драган Човић и делегати из те странке.

Осим што је Босић био уздржан, за овај приједлог закона су гласали Бакир Изетбеговић, Асим Сарајлић, Амир Фазлић, Денис Бећировић, Муниб Јусуфовић и Златко Милетић.

Овај захтјев, којим би се у Кривични закон БиХ уврстио члан којим би се забранило и кажњавало негирање геноцида, није изгласан.