latinica  ћирилица
12/04/2021 |  14:44 ⇒ 18:15 | Аутор: СРНА

Врховац: Амандманима коалиције подигнут буџет фонда на 1,4 милиона КМ

Директор Инвестиционо-развојне банке Дражен Врховац саопштио је данас да да ИРБ наставља са мјерама које су подршка домаћој привреди, а данас презентовани пројекат у Бијељини даје наду да ће домаћа привреда кренути узлазном путањом.
Дражен Врховац -
Дражен Врховац

Врховац је навео да се пројекат односи на мале узгајиваче који ће на територији Семберије имати јасну подршку како Аграрног фонда, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, тако и ИРБ-а.

- У свом плану предвидјели смо да обиђемо цијелу Српску, прошле седмице смо имали састанак са привредницима Сарајевско-романијске регије, а данас сам искористио свој боравак у Бијељини да припремимо и састанак који ће се одржати са привредницима овог краја - рекао је директор ИРБ-а.

Он је навео да је неопходно чути све проблеме са којима се сусрећу привредници, а који су се појавили током пандемије вируса корона, те шта је то што је највише утицало на пословање.

- ИРБ-у ће то много значити јер планирамо одређене мјере које ћемо у наредном периоду доносити пошто желимо да их, као и до сада, усагласимо са Владом Српске и да буду што конкретније и са јасним ефектима помоћи нашој привреди - рекао је Врховац.

Он је подсјетио да је ИРБ одмах на почетку пандемије смањио све кредитне линије на камату 0,5 одсто фиксно, што је, каже Врховец, камата испод инфлације, а што потврђује да је терет кризе преузела ИРБ са својим ресурсима.

- Увели смо и грејс период и период мораторијума тако да све обавезе мирују од три до шест мјесеци, што значајно олакшава рад наших привредника, значајно ослобађа одређена ликвидна средства којима наши привредници могу да превазиђу ову ситуацију - рекао је Врховац након састанка са директором Аграрног фонда Бијељина Златаном Лазаревићем, помоћником министра за пољопривреду Зораном Малетићем и начелником одјељења за пољопривреду града Бијељина Стеваном Тривковићем.

ИРБ је и на постојеће рокове, који су у ИРБ 12 година за поврат пласмана, омогућио је, каже Врховац, и додатних 60 мјесеци.

- Имали смо у претходном периоду пласмане у којима су наши привредници повлачили средства од више од 0,5 одсто те смо њима омогућили да само на основу захјева према ИРБ-у буде смањена камата на 0,5 одсто - рекао је Дражен Врховац.

Он је напоменуо да ће све старе мјере помоћи привредницима бити задржане и уведене нове јер је ИРБ, каже, уз привреду Републике Српске.

Помоћник министра пољопривреде Зоран Малетић рекао је да да ресорно министарство и Влада Републике Српске даје пуну подршку пољопривредни произвођачима у Бијељини.

- Аграрни фонд је првоосновани фонд у Републици и с обзиром да је ријеч о Семберији имаће пуну подршку комплетне производње. Наша предузеће на подручју Семберије морамо развијати, а исто тако морамо радити и на увезивању како произвођачких тако и прерађивачких капацитета - рекао је Малетић.

Он је навео да је данас било ријечи о програму развоја пољоприведе на подручју Бијељине, коме ресорно министарство и Влада Српске дају пуну подршку.

Директор Аграрног фонда Бијељина Златан Лазаревић новинарима је рекао да ја на састанку било ријечи о активностима Аграрног фонда на унапређењу постицаја и помоћи пољопривредним произвођачима на подручју Семберије.

- Имали смо квалитетан састанак, с циљем помоћи пољопривредним произвођачима у 2021. години, с обзиром да смо амандманима успјели и буџет Фонда повећати на 1.400.000 КМ што је први корак у помоћи, а сада радимо и на кредитној линији о којој ћемо касније више говорити - рекао је Лазаревић.

С тим у вези, каже он, договорено је 80 одсто планова, али има још око 20 одсто, те ће се о томе касније више радити и говорити.

- Узимајући у обзир да још нисмо усвојили правилник и програм трошења средстава за 2021. годину и да је буџет града тек усвојен, желим само да обавијестим јавност да ми интензивно радимо на програму развоја пољопривреде - рекао је Лазаревић.

У буџету града Бијељина, каже он, нема довољно средстава за оно што је програмом предвиђено, па је постигнут договор са ИРБ-ом, о чему ће, каже Лазаревић, ускоро бити и детаљнијих информација.

Начелник Одјељења за пољопривреду Града Бијељина Стеван Тривковић новинарима је рекао да је данас обављен иницијални састанак са ИРБ-ом и Министарством пољопривреде како би стратешки програм који се доноси да период од три године што квалитетније израдио.

- Циљ овог састанка јесте да нађемо рјешења у која можемо укључити ИРБ да нам помогне како би што снажније подржали сектор пољопривреде на подручју града Бијељина - рекао је Тривковић.

Он је истакао да ће тим који ради на изради стратешког плана за развој пољопривреде града Бијељина у наредне три године, већ у петак имати састанак.

- Добар дио активности у изради тог програма смо одрадили, а данас смо жељели да видимо шта је то што нам ИРБ у сектору пољопривреде може помоћи - рекао је Тривковић.

Он је навео да ће се са новим програмом, новим мјерама изаћи брзо, а циљ је да се подрже мала, неконвенционална газдинства, како би и они у наредном периоду повећали свој обим производње и како би дошли у могућност да користе подстицајна средства Владе Српске, односно ресорног министарства.

- Већина тих нових мјера биће усмјерен за мале произвођаче - рекао је Тривковић након данашњег састанка у Аграрном фонду града Бијељина.