latinica  ћирилица
12/04/2021 |  15:53 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Сарајево: Одузета рачунарска опрема и документација

Припадници Агенције за истраге и заштиту у БиХ данас су на подручју Кантона Сарајево извршили претрес стамбеног објекта због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела прање новца и пореска утаја или превара.

Током претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефон, таблет, УСБ стик, рачунарска опрема и пословна документација, саопштено је из СИПА.

Активности су спроведене према наредбама Суда и Тужилаштва БиХ, а по замолници за пружање међународне правне помоћи институција Аустрије и Њемачке.

О реализацији наведених наредби полицијски службеници СИПА сачиниће одговарајуће извјештаје, који ће заједно са прилозима бити достављени Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ претходно је саопштило да је ријеч о опсежној међународној истрази финансијског криминала и да се претресају објекти и просторије бившег високог функционера банкарског сектора.

Претреси се извршени у оквиру активности међународне правне помоћи и сарадње, са институцијама Аустрије и Њемачке, а истовремено операција је покренута и у ове двије државе.

Истрага се односи на сумње у финансијски криминал и прање новца у односу на додјеле одређених финансијских дознака и уплата у укупном износу од око пола милиона евра.

На подручју БиХ осумњичен је бивши високи функционер из банкарског сектора, те су у току активности на његовом лоцирању, лишењу слободе и испитивању у оквиру истраге, додаје се у саопштењу.

Портал Аваз пише да је ријеч о бившем директору Рајфајзен банке у БиХ Карлхајнцу Добнигу који је ухапшен данас у Аустрији. Он јутрос није пронађен на својој адреси на којој је био пријављен у Сарајеву, који је напустио 31. марта.