latinica  ћирилица
12/04/2021 |  16:10 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Фоча: Договорена обнова електромреже

На подручју Фочe ускоро почиње обнова нисконапонске електро мреже и далековода, договорили су начелник општине и директори Електропривреде Пале и Шумског газдинства Маглић. Aценат ће бити стављен на нормализовање напајања у селима.
Састанак у Фочи - Фото: СРНА
Састанак у ФочиФото: СРНА

Од Фоче до најудаљенијих села распростире се око хиљаду километара електро-мреже. Више од половине је у сеоском подручју, која због дотрајалости и неприступачног шумовитог планинског дијела становнике у јесен и зиму често оставља и по неколико дана без електричне енергије. Прекиди су чести и због временских непогода. Из Електродистрибуције Пале кажу да имају план санације.

- Сва кључна мјеста чворишта ће се ове године ријешити. Сви далеководи су приоритет. Ући ће у фазу рекострукције. Сигурно да ће бити квалитетније него што је до сада било - рекао је Ацо Станишић директор Електродиструција Пале.

Предвиђено је да у овој години буде уложено 400.000 марака. Подршку ће дати и Шумско газдинство Маглић.

- Подразумијева да помогнемо око раскресивања око електроводова. Поготово у руралним подручјима гдје још увијек има народа да живи - истакао је Споменко Стојановић директор ШГ Маглић Фоча.

Приоритет је и да Фоча добије "двосмјерно" снабдијевање електричном енергијом да би се обезбиједило квалитетно напајање.

- Сви смо свједоци да у љетном периоду када Фоча због радова Еелектропреноса остаје без електричне нергије и ми морамо то да ријешимо. Аплицирамо ћемо свим државним и републичким институцијама јер Фоча заслужује да се ово ријеши - сматра Милан Вукадиновић начелник општине Фоча.

У Електродистрибицији појашњавају да ће у четворогодишњем плану обнове нисконапонске мреже и далековода, приотитет имати далековод Тјентиште, затим далеководи који напајају рафтинг кампове, мјесну заједницу Заваит и остала села.