latinica  ћирилица
12/04/2021 |  18:56 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Ступиле на снагу ублажене мјере Републичког штаба (ВИДЕО)

На снагу су ступиле ублажене мјере Републичког штаба за ванредне ситуације. У учионице су се вратили и старији основци, а дозвољене су и све рекреативне активности у групама. Прописана су и правила о броју путника у градском и међуградском превозу.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Након млађих, и основци од шестог до деветог разреда поново су у школским клупама. Настава на даљину добро дође када другачије не може, али ђацима није први избор.

Наставни план, кажу у бањалучкој школи "Иво Андрић" пратили су без обзира на принудну паузу.

- Онлајн настава, односно настава на даљину има и предности, али мислим да је учионица и жива ријеч оно што треба ученицима, а онда је наравно и нама лакше - рекла је Миланка Росић професорка српског језика и књижевности.

20 дана без наставе поправило је бројно стање у овој школи. Тренутно је у изолацији 15 ученика и 12 наставника.

- Имамо мало потешкоћа у покривању наставе, али унутар Актива директора настојимо да покријемо те часове. Ако не, онда ангажујемо наставно особље са бироа - истакао је Александар Стојановић помоћник директора ОШ "Иво Андрић" Бањалука.

У сале се враћају и најмлађи полазници школа спорта (ИТ тон). Србољуб Вуковић каже – и раније су поштовали све мјере. Садашња ограничења у овој школи су пооштрена, па умјесто 30 дозвољених, у једној групи тренира највише 15 малишана.

- При само уласку у салу, од мјерења температуре, дезинфекције руку, од опреме која мора да буде посебно за тренинг. Не може дијете које је дошло у опреми да иде у салу на тренинг. Пресвлачење, то су тренери преузели на себе, како родитељи не би улазили у просторије - рекао је Србољуб Вуковић школа спорта "Звјездица" Бањалука.

Нове мјере неће драстично утицати на број путника у градском превозу, сматрају у Удружењу саобраћаја и веза Републике Српске. Ученици основних школа углавном не користе јавни превоз, а гужве се очекују када на наставу крену средњошколци и студенти.

- Ми очекујемо да би већи прилив путника могао бити тек почетком успостављања редовне наставе у средњим школама и факултетима. До тада нажалост број путника је веома мали - нагласио је  Дејан Миљић предсједник скупштине Удружења саобраћаја и веза Републике Српске.

Бањалучка градска Линија 13 А данас је била пуна. Путници на превоз чекају 40 минута и кажу – полупразан аутобус је ријеткост.

А не би требало тако, јер је у градском превозу дозвољено тек 50 одсто попуњености. Возачи кажу – мјере се углавном поштују, али ни сами не знају како се поставити према путницима који су, према новим мјерама, вишак.

- Поступам по правилима али ја сада не могу некоме рећи ви можете, а ви не можете ући. Сада не знам како би се ја поставио ја би морао да глумим и полицајца, возача и кондуктера - сматра Љубан Сикира возач.

Ово попуштање мјера на снази је до 19. априла, када ће Републички штаб за ванредне ситуације поново разматрати податке о епидемиолошкој ситуацији.