latinica  ћирилица
12/04/2021 |  19:02 ⇒ 13/04/2021 | 08:04 | Аутор: РТРС

Куповина уз опрез и поглед на акцијске цијене (ВИДЕО)

Година живота са вирусом корона прошла је у сталном ходу по танкој жици између двије кризе - здравствене и економске.
Потрошачка корпа - Фото: РТРС
Потрошачка корпаФото: РТРС

Мјере којима се настоје спасити животи погађају економију, па привреда која све треба да плати трпи ударце, које највише осјете грађани, по стању у новчанику. Благо, али знатно, већ годину расту трошкови живота.

Година прође, епидемија је и даље ту, али за разлику од претходног, када су многи гомилали залихе основних животних намирница, овог прољећа редовна куповина протиче уз опрез и поглед на акцијске цијене.

У односу на фебруар прошле године, у фебруару ове, четворочлана породица на подмиривање основних потреба морала је да издвоји око 28 марака више, укупно 1.951 марку.

- Опет оно што је поредимо са просјечном исплаћеном платом за Републику Српску која за мјесец фебруар износи 984 марке, евидентно је да та просјечна плата могла да обезбиједи око 50,4 одсто тих трошкова - рекла је Божана Радошевић стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Републике Српске.

А у просјечној потрошачкој корпи нема луксуза. Нема ни у нашој, коју смо напунили да бисмо илустровали стање на тржишту. Узели смо литру уља, литру млијека, један сапун, средство за дезинфекцију које је сада такође обавеза, килограм брашна, килограм шећера, десет јаја, један хљеб, паковање тјестенине, мјешавину основних зачина и паковање риже.

Наша корпа је без воћа, поврћа и меса, и опет је благо прешла износ од 20 марака. Чињеница је и да је за седам марака више од тога расла просјечна плата. А за по неколико пфенига поскупјели су рижа, пшенично брашно и хљеб. За два пфенига јефтинији је литар млијека, а од свих намирница највише је поскупјело уље. Све то због раста цијена на свјетских тржиштима.

- Транспорт, поготово бродски транспорт је јако поскупио. Имамо информације да поједине, углавном контејнерско достављање робе, поједине допреме да су и 300-400 одсто поскупиле од истог добављача - навео је Александар Љубоја секретар Подручне привредне коморе Бањалука.

Претходног љета литар дизела коштао је око 1,60, да би почетком марта и бензин и дизел "скочио" на око двије марке. Квадрат стана у новоградњи у Бањалуци у односу на први, у посљедњем кварталу 2020-те, износио је 2.439 марака - био је скупљи за 112 марака, и даље ће расти.

- Доста тога је поскупило негдје између 20 и 40 одсти. То није до нас, до наше фирме, једноставно је таква ситуација на тржишту, добављачи су дизали своје цијене - рекла је Светлана Станојловић продавац грађевинског материјала.

Упркос пандемији Српска биљежи добре економске показатеље у прва три мјесеца 2021. године - каже српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и ставља упитник на оправданост поскупљења.

- Оно што није добро у економији, то је дефлација, нажалост у Републици Српској постоји дефлација што говори о томе да нема потребе за овим поскупљењима и да је то спекулативног карактера - истакао је Милорад Додик српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Прије годину, Влада је донијела уредбу о враћању цијена на ниво прије пандемије. Тај алат на располагању је и данас, а од 1. априла на снази је у Федерацији.

- Можете ви ограничити цијене колико хоћете, али ако не можете за то новца купити другу робу онда ћете имати несташицу и ми смо тај проблем имали на почетку пандемије прошле године, када су била ограничења па је већ почела несташица одређених производа - навео је Саша Тривић предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Једноставније, а брже рјешење тренутно не постоји. За убудуће, упућени препоручују активнију промоцију домаћих производа и подршку домаћим произвођачима. Чињеница је да се те активности спроводе већ дуже. Да је потребна и њихова реформа види се на примјеру – кромпира. Цијена му је нижа него лани, богато је родио, али због увоза га је скоро немогуће продати, па се страхује да би могло да пропадне око 5.000 тона ове намирнице.