latinica  ћирилица
12/04/2021 |  19:03 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Словеначки државни врх - да ли је могућ мирни разлаз у БиХ? (ВИДЕО)

Да ли је у БиХ могућ мирни разлаз? Питање постављено у БиХ, све гласније је изван њених граница. Баш то је предсједник Словеније Борут Пахор питао чланове Предсједништва приликом посјете Сарајеву. О судбини БиХ, у Бриселу је наводно говорио и премијер Јанез Јанша.
Пахор са Додиком, Комшићем и Џаферовићем - Фото: РТРС
Пахор са Додиком, Комшићем и ЏаферовићемФото: РТРС

Српски члан Предсједништва Милорад Додик каже да је такав процес неминован. Друга два члана - да мирно рјешење није могуће. Да ентитети немају будућност изван БиХ, став је америчке амбасаде.

О судбини БиХ разговара се и у европским политичким круговима, а све су заступљеније тезе да је ријеч о неодрживом систему. Потврда је стигла 5. марта. Сарајевске политичке кругове узнемирила је изјава члана Предсједништва Жељка Комшића, у којој наводи да је, приликом званичне посјете, предсједник Словеније Борут Пахор питао: "Да ли је могућ миран разлаз у БиХ"?

- Тачно је да је предсједник Словеније Борут Пахор казао на састанку у Предсједништву БиХ да постоје неки круговиу ЕУ који сматрају да је, како то они кажу, потребно завршити процес распада Југославије и тек онда примити Западни Балкан у ЕУ. Казао сам да је процес дисолуције Југославије завршен. Тачно је да је предсједник Пахор питао да ли је могућ миран разлаз у БиХ, на што смо члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и ја јасно казали да они који заговарају такве идеје воде ову државу и цијели регион у нови рат - рекао је Шефик Џаферовић бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Са друге стране, за мир је српски члан Предсједништва Милорад Додик, наводећи да је управо мирно раздруживање могуће унутар БиХ. Није први пут да се о овоме разговара на највишем нивоу, јер је управо Додик у више наврата наглашавао да се о мирном рјешењу бх питања разговара и у Европској унији и приликом посјета њених званичника, не наводећи којих.

- На састанку у Предсједништву рекао је искључите микрофоне и да се ово не снима, и немојте да се води у записник. То је био његов захтјев. Све структуре Европске уније сматрају да је БиХ нефункционална и да се не може успоставити функционалност. Ја сам дошао у име једне значајне групе из Европске уније које су ме послали да вас питам: Можете ли се ви овдје мирно разићи у БиХ? Наравно, требам ли објашњавати каква је била дискусија? Али то се десило, први пут - рекао је Милорад Додик српски члан Предсједништва БиХ.

 Да је питање мирног разлаза упутио члановима Предсједништва потврдио је и предсједник Словеније Борут Пахор. У саопштењу наводи да се залаже за проширење Европске уније које би обухватило и БиХ, али и додаје да БиХ има најслабије формалне везе са Унијом. У саопштењу се позива на говор у Парламенту Сјеверне Македоније из септембра прошле године.

- Ако нема проширења Европске уније, полако ће завладати теза да распад бивше Југославије још није готов и да је потребно успоставити етничке границе умјесто постојећих. Из историјског искуства знамо да су врло мале шансе да се такав процес одвија на миран начин, без сукоба који би могли да угрозе безбједност и стабилност у Југоисточној Европи уопште. Због тога сам много пута рекао да је проширење Европске уније на Западни Балкан искључиво политичко питање, које такође захтијева још промишљенију стратегију Европске уније - истакао је Борут Пахор предсједник Словеније.

Због цјелокупне ситуације, у зграду Предсједништва БиХ позвана је и амбасадорка Словеније и то не због потеза предсједника већ премијера Јанеза Јанше. У јавност је пласирана информација да је Јанша у Брисел упутио неслужбени документ, у којем наводно најављује да ће један од приоритета бити “завршетак распада Југославије”.

- Посљедњи пут сам срео предсједника Европског савјета Шарла Мишела прошле године, па сам тешко могао било шта да му предам физички у фебруару или марту ове године. Словенија озбиљно тражи рјешења за развој региона и европску перспективу земаља Западног Балкана, али се оваквим наводима покушава спријечити тај циљ - сматра Јанша.

Ко има какве циљеве није јасно, али јесте да БиХ, према ријечима званичника и европских и домаћих, не функционише. Прича о мирном разлазу добија на значају када се у обзир узме чињеница да и даље у Сарајеву сједи врховни тумач њеног Устава, а разговара се о именовању новог високог представника, који би замијенио Валентина Инцка. Уставним судом БиХ управљају стране судије, закони су писани у другим државама – па се поставља питање њене одрживости. У оваквом уређењу, БиХ не може ни у Европску унију, што је наведено у једном од услова за придруживање.