latinica  ћирилица
12/04/2021 |  22:19 | Аутор: СРНА

Заштитити игумана Саву Јањића, међународна заједница да реагује

Група српских невладиних организација затражила је од институција Владе самопроглашеног Косова и међународних представника у Приштини да јасно осуде ставове Савјета за заштиту људских права на Косову и пруже неопходну заштиту игуману Сави Јањићу и манастиру Високи Дечани.

Српске невладине организације на Комету оцијениле су да су напади приштинског Савјета за заштиту људских права на игумана Јањића неосновани и најоштрије их осудили.

- Помоћ и заштита коју су добиле албанске избеглице у манастиру Високи Дечани током 1999. године представљају јединствени пример људскости у безумљу рата - наводи се у реаговању српских цивилних организације са Косова и Метохије.

Српске невладине организације истичу да су против игумана изречене тешке и неосноване оптужбама, те да приштински Савјет подрива све напоре за мукотрпну изградњу бољих међуетничких односа албанског и српског друштва на Косову.

Додају да се иста организација и у прошлости истицала у "ширењу лажних вести и међуетничке мржње, прије свега, усмјерене према српској заједници на Косову", преноси РТС.

Манастир Високи Дечани уврштен је на листу једног од најугроженијих локалитета културног насљеђа Европе за 2021. годину, објавила је недавно организација "Европа ностра", која активно дјелује у области насљеђа више од 50 година.

Одмах потом је Савјет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио истрагу против Јањића због наводних "ратних злочина".

Јањић је на Твитеру, између осталог, навео да су на његов рачун у неким косовским медијима изнесене лажи и увреде.