latinica  ћирилица
13/04/2021 |  10:36 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Требиње: За четири године два милиона КМ уложено у пољопривреду

У протекле четири године, колико постоји Аграрни фонд града Требиња, у пољопривредну производњу је из градског буџета уложено више од два милиона КМ, што је највише у историји града, изјавио је Срни директор овог фонда Веселин Дутина.
Требиње - Херцеговачка кућа - Фото: СРНА
Требиње - Херцеговачка кућаФото: СРНА

Дутина је нагласио да је од 2017. године Аграрни фонд покренуо више од 30 програма директне подршке пољопривредним произвођачима који се финансирају из буџета града.

- У протекле четири године из буџета града Требиња за развој пољопривреде, односно подршку породицама које се баве пољопривредном производњом, утрошено је 851.000 КМ, што је убједљиво највеће издвајање из локалног буџета за пољопривредну производњу у Требињу у протеклих 50 година - рекао је Дутина.

Он је подсјетио и да је Аграрни фонд реализовао низ капиталних улагања, а само у набавку механизације уложено је више од 200.000 КМ.

Дутина је додао да је око милион и по КМ уложено у нове пројекте, те на тај начин подигнута свијест становништва о значају бављења пољопривредном производњом.

- Аграрни фонд је директно помогао више од 1.000 корисника који су осјетили добробит од фонда, а индиректно више од 5.000 људи - истакао је Дутина.

Директор требињског Аграрног Фонда нагласио је значајну подршку ресорног министарства које је кроз подстицаје пољопривредним произвођачима из Требиња само у прошлој години уложило више од 600.000 КМ.

Дутина је истакао и да су посебно поносни на "Херцеговачку кућу", гдје домаћи пољопривредни произвођачи пласирају своје производе, у чему је Требиње пионир.

Навео је да "Херцеговачка кућа", осим Требиња, има објекат у Бањалуци, те најавио скоро отварање и у Источном Новом Сарајеву.

- За ове четири године колико постоје "Херцеговачке куће" откупљено је милион КМ производа од пољопривредних произвођача - нагласио је Дутина.

Он је истакао да је оснивањем Аграрног фонда постигнуто више бенефита, од подизања свијести становништва о значају производње домаће хране, до бројних пројеката који су пионири у Српској, а многе локалне заједнице су их усвојиле по угледу на Требиње, попут "Херцеговачке куће".