latinica  ћирилица
13/04/2021 |  10:41 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

У акцији "Фаст" ухапшено пет лица

У БиХ ухапшено је пет лица у вези са кријумчарењем миграната, а операција је реализована са партнерским институцијама Хрватске, гдје су ухапшене двије особе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
СИПА - хапшење (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
СИПА - хапшење (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Акцију под називом "Фаст", по налогу Тужилаштва БиХ, извели полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ, уз подршку министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Кантона Сарајево, Службе за послове са странцима и Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

У оквиру акције претресени су објекти на више локација.

- Активности су реализоване у сарадњи са УСКОК-ом и МУП-ом Хрватске, а усмјерене су на откивање и кривично процесуирање организатора илегалног кријумчарења више десетина миграната, са подручја БиХ, према Хрватској и даље према другим земљама ЕУ - наведено је у саопштењу.

Осумњичени организатори су држављани Авганистана, а истрагом је утврђено да су, дјелујући као организована група са другим осумњиченим, ради стицања незаконите имовинске користи, организовали, координисали и извршили кријумчарење више десетина илегалних миграната, углавном држављана Авганистана, који су у БиХ дошли из правца Србије, те су организовано, преко ријечне и копнене границе, из БиХ кријумчарени у Хрватску.

Кооридинирана истрага институција БиХ и Хрватске, како се наводи, трајала је више мјесеци.

Осумњичени који су ухапшени терете се за кривична дјела организовање групе или удружења за кријумчарење миграната, у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи према Кривичном закону БиХ, а током дана биће предати поступајућем тужиоцу, који ће донијети одлуку о даљим активностима.

- Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама у БиХ и земљама региона и ЕУ, проводи више сложених операција усмјерених на процесуирање кривичних дјела повезаних са илегалним миграцијама и сложеном мигрантском ситуацијом у БиХ - додаје се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ захвалило је полицијским службеницима свих агенција и институција које су учествовале у међународној акцији "Фаст".