latinica  ћирилица
13/04/2021 |  10:41 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

У акцији "Фаст" ухапшено пет лица

У БиХ ухапшено је пет лица у вези са кријумчарењем миграната, а операција је реализована са партнерским институцијама Хрватске, гдје су ухапшене двије особе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Акцију под називом "Фаст", по налогу Тужилаштва БиХ, извели полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ, уз подршку министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Кантона Сарајево, Службе за послове са странцима и Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

У оквиру акције претресени су објекти на више локација.

- Активности су реализоване у сарадњи са УСКОК-ом и МУП-ом Хрватске, а усмјерене су на откивање и кривично процесуирање организатора илегалног кријумчарења више десетина миграната, са подручја БиХ, према Хрватској и даље према другим земљама ЕУ - наведено је у саопштењу.

Осумњичени организатори су држављани Авганистана, а истрагом је утврђено да су, дјелујући као организована група са другим осумњиченим, ради стицања незаконите имовинске користи, организовали, координисали и извршили кријумчарење више десетина илегалних миграната, углавном држављана Авганистана, који су у БиХ дошли из правца Србије, те су организовано, преко ријечне и копнене границе, из БиХ кријумчарени у Хрватску.

Кооридинирана истрага институција БиХ и Хрватске, како се наводи, трајала је више мјесеци.

Осумњичени који су ухапшени терете се за кривична дјела организовање групе или удружења за кријумчарење миграната, у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи према Кривичном закону БиХ, а током дана биће предати поступајућем тужиоцу, који ће донијети одлуку о даљим активностима.

- Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама у БиХ и земљама региона и ЕУ, проводи више сложених операција усмјерених на процесуирање кривичних дјела повезаних са илегалним миграцијама и сложеном мигрантском ситуацијом у БиХ - додаје се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ захвалило је полицијским службеницима свих агенција и институција које су учествовале у међународној акцији "Фаст".