latinica  ћирилица
13/04/2021 |  12:46 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Зворник: Настављена вакцинација старијих од 65 година

У зворничком Дому здравља настављена је вакцинација особа старијих од 65 година, а данас ће бити вакцинисано 150 особа, потврдила је начелница Хигијенско-епидемиолошке службе ове здравствене установе Цвијета Остојић Васић.
Вакцинација - Фото: СРНА
ВакцинацијаФото: СРНА

Васићева је прецизирала да ће сутра и у сриједу, 15. априла, бити вакцинисано по 50 особа кинеском вакцином Синовак, колико је у овом контигенту стигло за зворнички Дом здравља.

Подсјетивши да је завршена вакцинација здравствених радника и особа у домовима за стара лица, Васићева је рекла да ће наставак вакцинације за лица старија од 65 година зависити свакако од допремања вакцина из Завода за јавно здравство и Министарства здравља Републике Српске.

Она је изразила наду да би требало већ сљедеће седмице да стигне већи контигент вакцина, јер досадашње ограничене количине нису довољне за исказане потребе заинтересованих грађана.

- До сада смо вакцинисали негдје око 1.050 лица, на чекању је скоро хиљаду, од којих је скоро 270 хроничних пацијената - рекла је Васићева и додала да би требало бар одређен број хроничних пацијената вакцинисати са старијим особама од 65 година.

Истичући да је велика заинтересованост за вакцину, Васићева је рекла да су, осим страријих особа од 65 година, заинтересовани хронични пацијенти и друге категорије становништва, али су за сада на чекању за вакцину.

Она је подсјетила да су до сада вакцином Спутњик вакцинисане 774 особе, Фајзером 122, док ће у ова три дана бити вакцинисано 250 особа вакцином Синовак.

Васићева је поновила да старије особе од 65 година, које желе да се вакцинишу, треба да се пријаве свом тиму породичне медицине.

Истичући да се спискови са пријављеним лицима за вакцинацију достављају Хигијенско-епидемиолошкој службе на седмичном нивоу, Васићева је апеловала да сви који буду позвани да приме вакцину дођу у заказано вријеме.

Она је подсјетила да ће ревакцинација бити обављена за 28 дана по примању прве дозе вакцине Синовак.