latinica  ћирилица
13/04/2021 |  15:34 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Певуља: Потпуно лудило забрана писања ћирилицом

Професор Филолошког факултета у Бањалуци Душко Певуља назвао је "потпуним лудилом" скандал са пошиљком адресираном ћирилицом и упућеном из "Хрватске поште" у Мостару на адресу у Нови Сад која се вратила уз образложење да је "забрањено писање ћирилицом".
Писана пошиљка адресирана ћирилицом - Фото: СРНА
Писана пошиљка адресирана ћирилицомФото: СРНА

- Очито је изгубљен осјећај за најелементарније цивилизацијске вриједности. На институционалном државном нивоу се сатире један народ и писмо - рекао је Певуља Срни.

Он је навео да су томе изложени и Срби у Хрватској, који су сада мањинска заједница у тој земљи, гдје су само прије 25 година били конститутивни народ.

- Није ме то изненадило јер смо прије пет година слали неку пошту у Загреб и адресирао сам је, наравно, ћирилицом и она нам се вратила са неком типском ознаком, типским печатом на коме је стајало да је то непостојеће, непознато, а могуће чак и забрањено писмо - подсјетио је Певуља.

Он је додао да постоје и искуства људи из Универзитетске библиотеке у Бањалуци у међубиблиотечкој сарадњи који су пошту послали на ћирилици, а добили одговор да је морају послати на латиници или енглеском језику.

- То је потпуно лудило и анулирање најелементарнијих цивилизацијских вриједности. То је искуство са Хрватском, а искуство Србина из Мостара, гдје би Срби требало да су конститутивни народ, а ћирилица званично и равноправно писмо - то је лудило без преседана - истакао је Певуља.

Певуља је навео да ће шиканирање можда престати "оног тренутка када Срби кажу да је и латиница њихово писмо, такође, поред ћирилице", те упитао зашто Хрвати, Бошњаци и Црногорци имају право на латиницу, а Срби немају.

- По ком критеријуму муслимани имају право на латиницу и немају проблем да то зову својим писмом, а ми немамо. Трећина наше традиције настала је на латиници. Савремену латиницу су обликовали Вук Караџић, Ђуро Даничић и Људевит Гај -  појаснио је Певуља.

Он је додао да никада није написао ниједно слово осим на ћирилици. "Сматрам да је она наше темељно писмо, одредница нашег идентитета, чак и више од писма, али није једино наше писмо јер је читава дубровачка књижевност написана на латиници", рекао је Певуља.

Уколико се од српске књижевности, културе, народа и бића узме Дубровник и дубровачка књижевност, истакао је Певуља, већа услуга се прави Хрватима него било шта друго да им се поклони.

- Ми, очито, имамо тај фалш-патриотизам. Да им јасно и гласно кажемо - и латиница је наше писмо, они нам не би радили ово што раде. То је код њих проблем који нема краја. То што они раде је потпуно одсуство свих вриједности, о европским да и не говоримо, то је једна сегрегација која је непојмљива у свијету у коме живимо и они упорно истрајавају на томе - рекао је Певуља.