latinica  ћирилица
13/04/2021 |  16:00 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Од Дома здравља Приједор затражена информација о ревакцинацији

Институт за јавно здравство затражио је од Дома здравља у Приједору информацију о спровођењу ревакцинације за становништво старије од 65 година, које је претходно вакцинисано руском вакцином Спутњик , јер су, како наводи, домови здравља у Републици Српској одговорни за спровођење вакцинације становништва на свом подручју.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

Након привременог обустављена давања друге друге вакцине Спутњик у Приједору због прекида хладног ланца вакцине, изазваног нестанком струје, из Института наводе да се очекује да Дом здравља Приједор и локална заједница утврде околности у којима се спроводи вакцинација грађана.

- Очекује се да Дом здравља и локална заједница предузму све потребне мјере како би се вакцине адекватно складиштиле и чувале, а за становништво огранизовао несметан процес имунизације - наведено је у саопштењу Института.

У саопштењу се наводи да су ресорно министарство и Институт обезбиједили све што је потребно за несметано одвијање процеса вакцинације против ковида у Републици Српској.

- За потребе становништва до сада су обезбијеђене вакцине четири произвођача, а процес вакцинације почео је 12. фебруара и од тада се одвија на простору цијеле Републике Српске, према плану вакцинације и утврђеним приоритетима - подсјећају у Институту.

За здравствене установе које спроводе процес вакцинације обезбијеђени су потребни услови за дистрибуцију и чување вакцина, што подразумијева и одређени број фрижидера набављених управо за потребе спровођења процеса вакцинације, обука за здравствене раднике у домовима здравља дужним да спроводе вакцинацију, као и стална стручна подршка Института за јавно здравство.

У Институту истичу да се све вакцине које су тренутно доступне у Републици Српској дају у двије дозе са размаком од три до 12 недјеља, зависно од произвођача вакцине.

За Спутњик, тврде у Институту, препоручени период од прве до друге дозе износи од 21 до 28 дана.

У Институту напомињу да одгађање вакцинације другом дозом неће угрозити стварање заштите организма и коначни ефекат вакцинације.

Заштитно дејство вакцине, како се наводи, почиње се уочавати већ након 14 дана од прве дозе. Поједини произвођачи су објавили процјене да се, у изузетним ситуацијама, може продужити период између двије дозе вакцине.

Вршилац дужности директора Дома здравља Приједор Слободан Јавор изјавио је данас да је у овом граду привремено обустављено давање друге компоненте вакцине Спутњик  будући да је због нестанка електричне енергије, у више наврата, дошло до прекида хладног ланца вакцине.

- Дошло је до поремећаја у температури у замрзивачу у односу на температуру која је предвиђена за чување вакцина - рекао је Јавор на конференцији за новинаре у Приједору.