latinica  ћирилица
13/04/2021 |  16:23 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Бањалука: Скупштинска већина предложила амандмане како би буџет био усвојен (ВИДЕО)

Уочи ванредне сједнице Скупштине града Бањалука која ће бити одржана сутра, када се очекује усвајање буџета од 149,4 милиона марака, скупштинска већина предложила је амандмане како би буџет напокон био усвојен, а град наставио нормално да функционише.
Скупштина града Бањалука - Фото: Тwitter
Скупштина града БањалукаФото: Тwitter

Док из Градског одбора СНСД-а поручују да од својих амандмана неће одустати, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић одговара да су амандмани само ублажена верзија претходних и да одборници имају прилику да се предомисле.

Представници већине у Скупштини града Бањалука још јуче су поручили да ће инсистирати да се у буџет уврсте два амандмана – један у износу од милион марака за пронаталитетну политику и 2,7 милиона за једнократну новчану помоћ здравственим радницима. У Градском одбору СНСД-а поручују да неће одустати од амандмана јер је то минимум услова да би подржали буџет.

- У случају да градоначелник не прихвати наше амандмане тражићемо од Скупштине изјашњење о њима, који би у том случају постали саставни дио приједлога буџета - истакао је предсједник ГО СНСД Бањалука Драгослав Топић.

Топић је навео да нису тачне тврдње Станивуковића да је скупштинска већина предложене амандмане само мало ублажила, већ да су амандмани умањени за неколико милиона марака у односу на првобитни приједлог буџета.

Клуб СНСД-а је тражио да се појединим амандманима смањи и пореска стопа пореза на непокретност, чиме би се, каже градоначелник Драшко Станивуковић, смањили и приходи града за четири милиона марака што је, сматра, погубно за функционисање града. Одборницима поручује да имају прилику да се предомисле.

- Скупштинска већина има право на амандмане. На прву они дјелују блажи, јер са појединих ставки се не скида више 90 одсто већ 60 или 70 одсто, што и даље штети функционисању града. Прихватљиво би било само да се са ставки скида до 20 одсто - рекао је Станивуковић.

Коментаришући наводе градоначелника да је скупштинска већина одбила данас да се састане са њим, Топић је рекао да није ни требало да буде састанак са Станивуковићем, већ са његовим савјетником Бојаном Кресојевићем, који није потписник буџета, и зато нису сматрали да треба са њим да разговарају о тој теми.