latinica  ћирилица
13/04/2021 |  18:48 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

У сектор туризма путем ваучера пласирано више од 3,4 милиона КМ

У Републици Српској је реализовано више од 35.200 туристичких ваучера, а спровођењем овог пројекта у сектор туризма пласирано је више од 3,4 милиона КМ, саопштено је данас из Министарства трговине и туризма Републике Српске.
Ваучер (фото: vladars.net) -
Ваучер (фото: vladars.net)

- Рефундација средстава у програму туристичких ваучера дефинисана је уредбом о условима и начину њиховог коришћења у угоститељским објектима. Угоститељ, односно туристичка агенција, најкасније до петог дана у мјесецу за претходни мјесец Министарству трговине и туризма доставља обједињен захтјев за рефундирање средстава по основу искориштених ваучера -наводе у овом министарству, реагујући на тврдње Асоцијације туристичких агенција.

Након прегледа документације, Министарство упућује Компезационом фонду Републике Српске информацију о пословним субјектима који испуњавају услове за рефундацију.

- Након усвајања информације, Министарство доноси појединачна рјешења о рефундацији средстава привредним субјектима. Средства се исплаћују са рачуна Компензационог фонда Српске, најкасније у року до 60 дана од дана доношења рјешења - појашњава се у саопштењу.

Информације о пословним субјектима који испуњавају услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера од јуна 2020. до јануара ове године разматране су и усвојене на претходним сједницама у складу са уредбом и динамиком рада Компензационог фонда.

Министарство трговине и туризма Републике Српске припремило је информацију о пословним субјектима који испуњавају услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера у фебуару ове године и планирано је да буде разматрана на наредној сједници Компензационог фонда.

Рок за подношење захтјева за рефундацију средстава за март ове године био је 5. април и запримљени захтјеви тренутно су у процесу обраде и оцјене оправданости.

Асоцијација туристичких агенција истиче да су у области туризма у Републици Српској, усљед пандемије вируса корона, у најтежем положају туристичке агенције, које очекују помоћ од републичких институција како сљедеће године не би дошло до њиховог нестанка.