latinica  ћирилица
13/04/2021 |  19:10 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Српска, хришћанска заједница у Сарајеву, од 1991. до 1995. уништена (ВИДЕО)

Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године званично је објављен на сајту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.
Извјештај о страдању Срба у Сарајеву - Фото: илустрација
Извјештај о страдању Срба у СарајевуФото: илустрација

Домаћој и свјетској јавности доступно је 1.420 страница Извјештаја на српском и енглеском језику, у којем је шест еминентих стручњака из Русије, САД, Француске, Израела и Србије навело узрок сукоба, дало тачну дефиницију рата, анализирало присуство радикалног ислама, те говорило о нечасној улози међународних НВО и свјетских медија у сатанизацији Срба.

Влада Републике Српске оцијенила је да ће Извјештај допринијети објективном и непристрасном сагледавању чињеница у вези са страдањем Срба у Сарајеву , али и цијелој БиХ.

Капитално дјело, научни доказ да је српска, хришћанска заједница у Сарајеву, од 91-95 тотално уништена. Објављивање Извјештаја долази у тренуцима када кости српских цивила све чешће "извирују" уз обале Миљацке, откривајући мрачну прошлост сарајевских, ратних власти, предвођених СДА.

- Постао је град очишћен од Срба као што је Њемачка у вријеме нацизма очишћена од Јевреја - рекао је Рафаел Израели предсједник Независне међународне комисије за истраживање страдање Срба у периоду од 1991.-1995. године.

Извјештај је покушај да се разбије вјештачки мит о српским злочинцима и бошњачким и хрватским жртвама, који су створиле САД и њени партнери нанијевши тако велику неправду Србима-истичу чланови Комисије.

- Ако узимате само у обзир само трауму Бошњака, а при том игнориштете Србе онда имате цијелу групу и која неће добити задовољење - сматра Лоренс Френч члан Независне међународне комисије за истраживање страдање Срба у периоду од 1991.-1995. године, САД.

У Извјештају се истиче да је у БиХ вођен грађански рат, одбачена је и помисао на агресију Србије. Несумњиво је утврђено да је кључни узрок рата , прегласавање српских посланика у парламенту БиХ 1991.године.

- И намјера да се организују референдум о независноти као да је ријеч о некој националној држави или демократској држави, а не једној дубоко подиељеној држави у којој се конститутивни народи јако супростављени - истакао је Дарко Танасковић члан Независне,међународне комисије за истраживање страдање Срба у периоду од 1991-1995.године , Србија.

Након прегледаних хиљаду докумената, свједочанстава закључено је да је Сарајеву убијено близу 3.000 српских цивила, 2/3 су жртве ратног злочина. До данас нису пронађени посмртни остаци око 260 убијених. Срби из Сарајева морали су да бирају између кофера и мртвачког сандука. У егзодусу након Дејтона понијели су једно и друго.

- Од 2.907 убијених цивила 714 или 25 % убијено је на кућном прагу. Број несталих Срба је вјероватно већи јер су читаве породице избрисане са лице земље и нема ко да их тражи. У 20. вијеку у срцу Европе у Сарајеву под контролом СДА грађани српске националности поклани су на најстрашнији начин у својим домовима и бачени на депоније - каже Патрик Барио члан Независне,међународне комисије за истраживање страдање Срба у периоду од 1991.-1995. године, Француска.

У Извјештају се наводи да је ратни циљ СДА био протјеривање Срба из Сарајева, што је рађено малтретирањем, убијањем, незаконитим одузимањем имовине, скрнављењем гробаља и цркава.

- У различитим фазама рата било је 126 затвора за Србе у Сарајеву у неким другим документима наводи се и већи број 188. Срби су били заточени и у концентрационим логорима Тарчину и Челебићу - рекао је Виктро Безрученко члан Независне,међународне комисије за истраживање страдање Срба у периоду од 1991.-1995. године, Руска Федерација.

Сарајево је било у блокади, а не опсади. У Град је преко аеродрома, кроз тунел и конвојима стизала хуманитарна помоћ, проблем није био у количини већ у дискриминацији приликом расподјеле на штету српског становништва. УНХЦР је , практично, био добављач за бошњачку армију зато је непримјерено називати Сарајево опкољеним градом-констатује се између осталог у Извјештају.