latinica  ћирилица
13/04/2021 |  21:54 | Аутор: СРНА

Миливојевић: Враћање ћириличне поште прилика да се подсјети на питање конститутивности Срба

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић изјавио је да је нецивилизовани чин враћања писма адресираног ћирилицом посланог преко "Хрватске поште" у Мостару прилика да се подсјети на питање конститутивности и језика Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/.
Велибор Миливојевић - Фото: СРНА
Велибор МиливојевићФото: СРНА

- Ово је још једна прилика којом бих подсјетио да конститутивност народа и право на језик не би требало више никад да буду теме обраћања и да се у свим кантонима у ФБиХ испоштује Устав БиХ - изјавио је Миливојевић.

Он је изразио забринутост истрајности системског уништавања ћириличног писма било забранама, било брисањима или онемогућавању поштанског саобраћаја.

- Позивање на Опште услове у обављању поштанског саобраћаја је доказ да кад нешто не желимо да урадимо увијек можемо наћи разлог, а исто тако ако желимо да допринесемо толерантнијем друштву у којем живимо заложићемо се да створимо правне оквире или искористимо постојеће, а како се сличне ситуације не би понављала - навео је Миливојевић.

Писана пошиљка адресирана ћирилицом и упућена на адресу у Нови Сад из "Хрватске поште" у Мостару вратила се пошиљаоцу са печатом "забрањено писање ћирилицом" и са печатом поште из Загреба.

Хрватска пошта Мостар огласила се поводом враћања поште наводећи да назив државе и града у међународном поштанском промету мора бити написан латиницом.