latinica  ћирилица
14/04/2021 |  08:47 | Аутор: СРНА

Радман: Трговском гором треба да се бави струка, а не политика

Хрватски министар иностраних и европских послова Гордан Грлић Радман изјавио је да је потребно отклонити политизацију теме Трговске горе и вратити је у оквир струке.
Гордан Грлић-Радман (фото: Željko Milićević/AA) -
Гордан Грлић-Радман (фото: Željko Milićević/AA)

- Здравље људи и заштита околине за нас су апсолутни приоритет и стога је потребно отклонити политизацију теме Трговска гора те је при томе морамо вратити у оквир струке како не бисмо беспотребно узнемиравали наше грађане - рекао је Радман за Независне новине.

Радман је навео да се поступак одређивања локације за изградњу складишта за радиоактивни и нуклеарни отпад спроводи према највишим међународним и европским стандардима, односно потпуно транспарентно и у складу с преузетим обавезама из међународних конвенција, те уз пуно поштивање права сусједних држава и безбједност грађана с обје стране границе.

Он је додао да Хрватска, као чланица ЕУ, у овом процесу у потпуности поштује своје обавезе и да је на вријеме о свему информисала БиХ, која је имала прилику да достави све своје примједбе.

Према његовим ријечима, када започне поступак процјене утицаја на околину за складиште радиоактивног отпада, и БиХ ће имати могућност укључивања у складу са Конвенцијом о процјени утицаја на околину преко државних граница.

- Такође, отворени смо за могућност да БиХ складишти свој радиоактивни отпад на тој локацији, уколико за то буде постојало интересовање. Према томе, то је тема о којој ћемо и даље разговарати као одговорни политичари, на добробит становништва с обје стране границе - навео је он.

Радман истиче да Хрватска подржава уставне темеље БиХ, односно одредбе Дејтонског мировног споразума, чијим поштивањем се може остварити функционално и стабилно друштво и настављен пут БиХ према евроатлантским интеграцијама.

Када је ријеч о рјешавању проблема илегалних миграната, Радман истиче да су грађани који живе у пограничним подручјима у БиХ и Хрватској већ дуго таоци ситуације са илегалним миграцијама.

- Неопходно је њихово успјешно заустављање кроз појачану сарадњу граничних полиција Хрватске и БиХ те досљедну и ангажовану примјену постигнутих споразума двије земље, а првенствено споразума о реадмисији - оцијенио је он.

Радман је додао да је у свему томе потребно остварити ефикасну заштиту граница, побољшати поступке повратка особа у државе из којих су дошле те развити систем регистрације и надзора илегалних миграната.

Говорећи о градњи моста на Сави код Градишке, Радман је рекао да је он од изузетног значаја за Хрватску и БиХ, али и шире, те оцијенио да се завршетак градње може очекивати у другој половини идуће године.

- Коначном изградњом овог моста имаћемо гранични прелаз који ће још боље повезивати БиХ и Хрватску, те ће сигурно олакшати проток робе и људи - закључио је Радман.