latinica  ћирилица
14/04/2021 |  10:24 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Нови инвестициони циклус у водопривреди вриједан 19 милиона евра

Република Српска започиње нови инвестициони циклус у водопривреди вриједан 19 милиона евра за пројекте заштите од поплава који би требали бити завршени до 2024. године, најављено је из Јавне установе Воде Српске.
Врбас - Фото: РТРС
ВрбасФото: РТРС

За санацију ријеке Врбас кроз градско подручје Бањалука биће инвестирано три милиона евра.

Вриједност инвестиције за надоградњу насипа ријеке Босне у Модричи је 3,8 милиона евра, а три милиона евра планирано је за санацију црпних станица на подручју Српца, Брода, Шамца и Бијељине.

За изградњу Дринског насипа у Семберији планирано је улагање 1,6 милиона евра за прву фазу од ушћа ријеке Јање у Дрину до уставе у Јањи.

Предвиђена је санација ријеке Милошевице у Приједору вриједна 1.660.000 евра, регулација ријеке Студени Јадар у Милићима вриједна 750.000 евра и санација корита ријека Лијешањ и Граб у Добоју, што је инвестиција од милион евра.

Биће инвестирано 400.000 евра у регулацију ријеке Јошавке у општини Језеро, за ревитализацију канала Борна на подручју Градишке 400.000 евра, а 1,1 милион евра вриједна је инвестиција у прву фазу регулације ријеке Хоче у Зворнику.

За санацију каналске мреже на подручју пумпне станице Ђурићи Тиња - Толиса у Доњем Жабару вриједност инвестиције је пола милиона евра.

Уговор о надзору над реализацијом пројекта вриједан је 1,3 милиона евра, а резервна средства износе 490.000 евра.

Из Вода Српске наводе да је након успјешног провођења пројекта "Хитна помоћ и заштита од поплава у Републици Српској" за који је 2014. године одобрен кредит од 55 милиона евра, Европска инвестициона банка одобрила нови кредит од 19 милиона евра за пројекте заштите од поплава у Републици Српској.